Az olasz kormánynak elege lett Macron képmutató politikájából

Vágólapra másolva!
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes azt követeli, hogy Franciaország ne csempéssze vissza a migránsokat Olaszországba, és ne adjon menedéket szélsőbaloldali terroristáknak. Salvini olasz-francia kormánytalálkozóra tett javaslatot, miután Franciaország egyeztetésre hazahívta a római nagykövetét. Az elmúlt hetekben Salvini és di Maio miniszterelnök-helyettesek is bírálták Emmanuel Macront, Di Maio pedig Párizsban találkozott a Macron dilettáns gazdaságpolitikája ellen hónapok óta tüntető sárgamellényesekkel.
Vágólapra másolva!

– mondta Salvini, hozzátéve, hogy nem akarnak senkivel vitázni.

„Készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni Emmanuel Macron francia elnökkel és a francia kormánnyal” – mondta.

Hozzátette azonban, hogy belügyminiszterként a többi között

azt követeli Franciaországtól, hogy hagyjon fel a menedékkérők visszautasításával a közös határon.

Franciaország ugyanis – miközben élesen támadja Olaszországot a következetes migránspolitikája miatt – rendre visszaküldi, néha egyenesen visszacsempészi a migránsokat Olaszországba.

Salvini az 1980-as években Franciaországba menekült olasz szélsőbaloldali fegyveres csoportok tagjainak kérdését is megvitatná Párizzsal.

Az olasz külügyminisztérium egyelőre nem reagált a francia diplomata hazahívására. Enzo Moavero Milanesi miniszter jelenleg Montevideóban tartózkodik a venezuelai válsággal foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport első ülésén.

Miután Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom, az olasz politika jelentős fordulatot vett.

Matteo Salvini belügyminiszter keményen küzd a Soros-hajók ellen, amelyek migránsokat csempésznek az országba. Az illegális bevándorlók száma a töredékére esett emiatt.

A bevándorláspárti európai politikusok azóta hevesen támadják az olasz kormányt. Az olaszok viszont biztonsági kamerák segítségével leleplezték, hogy a francia csendőrök a határon visszacsempészik az átjutott migránsokat.

Salvini után a héten Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője is bírálta Franciaországot, bejelentve, hogy Párizsban találkozott a Macron dilettáns adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető, úgynevezett sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Di Maio csütörtöki Facebook-bejegyzésében kiállt amellett, hogy találkozója a sárgamellényesekkel legitim volt.

Az Öt Csillag vezetője azt mondta, hogy a francia nép az olaszok barátja és szövetségese, de sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a francia államfő

ez azonban nem gyengítette, és nem fogja megrendíteni a két ország közötti barátságot.

Di Maio jelezte, hogy a legmagasabb szinten kész egyeztetni a francia kormánnyal a mindkét felet érintő olyan fontos kérdésekről, mint például a migráció. Megjegyezte, hogy az M5S vezetőjeként jogosan találkozott a sárgamellényesekkel és a francia népet képviselő más politikai erők tagjaival, ahogyan – mint rámutatott – Macron pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) is az olasz ellenzéki Demokrata Párttal szövetkezik.

Az Öt Csillag egy másik politikusa, Alessandro di Battista viszont már keményebben fogalmazott:

Matteo Salvini korábban azt mondta,

Emmanuel Macron államfő a népével szemben kormányozza a hazáját,

és reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul egy nagyon rossz elnök vezetése alól.