Nigériai migránsmaffia jött létre Nyugat-Európában

- Horizontal
Nigerian migrants sit on beds in their room at the Bela-Jezova detention centre for refugees near Bela pod Bezdezem, northeast of Prague, on November 5, 2015. The Czech detention centre criticised at home and abroad for poor living conditions opened its gates to ambassadors and journalists to showcase recent improvement. The detention centre had earned the scorn of the United Nations who called the conditions there "degrading". AFP PHOTO / RADEK MICA (Photo by RADEK MICA / AFP)
Vágólapra másolva!
A német szövetségi hírszerző hivatal bizalmas dokumentumban hívta fel a figyelmet a nigériai maffia egyre erőteljesebb németországi jelenlétére. A jelenség nem új, legalábbis Nyugat-Európa szinte valamennyi országában felbukkant már ez az erőszakos, kegyetlen migránsmaffia.
Vágólapra másolva!

A hírszerzői hivatal szerint a nigériai migránsmaffia forrását és okát döntő jelleggel az illegális és Olaszország felől érkező, menedékjogi kérelmet benyújtó migránsok jelentik. A megfigyelések szerint

pillanatok alatt kialakulnak jól szervezett, fegyelmezett, katonai jellegű hálózataik, és módszereiket illetően a kegyetlen brutalitás a legjellemzőbb.

A jelentés azt is kiemeli, hogy az olyan nigériai bűnszövetkezetek, mint pl. a „Black Axe” vagy a „Supreme Eiye Confraternity (SEC)” Olaszországban már hasonló szervezettségi szintet értek el, mint a helyi maffiahálózatok. Erről az Origo nemrégiben részletesen beszámolt.

A nigériai és olasz maffiacsoportok gyakran bonyolítanak le közös akciókat. Érdekes a „Supreme Eiye Confraternity” nevű szervezet háttere, mert ez egy régi nigériai csoport, amely eredetileg a 70-es években alakult meg egyetemisták körében. (Saját Facebook-oldaluk szerint 1963-ban alakultak. Céljuk az afrikai kultúra kiválóságának fenntartása, pozitív kép kialakítása és fenntartása Nigériáról.)

Ez alapján úgy tűnhet, hogy egy békés, kulturális civil szervezetről van szó, miközben az ENSZ Kábítószer és Bűnözés Hivatala szervezett bűnözői csoportnak minősítette, és tagjai közül többen is erőszakos cselekményeket követnek el Nigériában, külföldön pedig kifejezetten bűnözésből élnek.

A sejtszerűen felépülő maffihálózatnak alapszervei vannak Nigériában, Nyugat-Afrikában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Kanadában és komolyabb mértékben Nyugat-Európában. Bennfentes információkra hivatkozással a nigériai angol nyelvű napilap, a Daily Trust szerint a szervezet fejét „Kápónak”, az egyes sejtek vezetőit pedig Al Capone után „Caponék”-nek nevezik. Közöttük a hierarchiában elfoglalt hely tesz különbséget, és a „nemzeti Capone” a főparancsnokuk. A „Black Axe” maffiahálózat már Kanadában is felütötte a fejét, itt egy másik ismert nevükön is szerepelnek („Afrika Új Fekete Mozgalma”), vagy úgy, mint „Black Axe Canada Zone”. Zsarolás, emberrablás és trükkös csalási ügyekkel hívták fel magukra a figyelmet. Az okkult, törzsi alapokon működő „halálszervezet” eredetileg szintén békés egyetemi mozgalomnak álcázva indult, majd fokozatosan átvették az irányítást a bűnözők.

A Die Welt információi szerint Németországban csak 2018-ban több mint 10 ezer nigériai nyújtott be hivatalosan menedékjogi kérelmet,

egyes források legalább ugyanennyire teszik az illegális nigériaiak számát is, főleg a nagyobb városok migránsgettóiban, pontosan úgy, ahogy azt Franciaország esetében is láttuk.

Ez a szám egyébként a 2017-es évhez képest 30 százalékos emelkedést mutat, és alapvetően az Európán belüli ún. másodlagos migrációból táplálkozik, azaz az európai migránsok zöme Németországban csoportosul, legalábbis ezt mondja a Német Szövetségi Bevándorlási Hivatal. Németországban egyébként a nigériai menedékkérők sorrendben a 3. helyen állnak, ezek a kérelmek zömében elutasításra kerülnek, ugyanakkor

csak 3 százalékukat utasítják ki, túlnyomó többségük tehát még mindig az országban van.

A migráció egyik közvetlen, súlyos következményeként a nigériai maffia szinte mindenütt jelen van már Nyugat-Európában. Sőt, már Magyarországon is fogtak el nigériai bűnözőt, aki magyar bűnöző társaival együtt 200 millió forintot csalt ki és akart tisztára mosni.

Nigériai migránsok még 2015-ben a Prágához közeli Belá Jezovában lévő táborban Forrás: AFP/Radek Mica

Belgiumban, az alaptevékenységnek tekinthető kábítószer-csempészet mellett a gyerekcsempészet a nigériai migránsmaffia specialitása.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint 2016-ban Európába érkező 3000 kiskorú nigériai migráns többsége Belgiumban kötött ki, az adatok szerint a belga prostitúció egyik jelentős forrása a Nigériából érkező migránsok közül kerül ki.

De a legsúlyosabb talán Franciaországban a helyzet, ahol egyre durvább a migránsprostitúció és az ebből eredő pénzek tisztára mosása. 2015-től kezdve 30-50 millió euró prostitúcióból származó pénzt mosott tisztára egy nemrégiben felszámolt nigériai migráns maffia hálózat. A nigériai kábítószer-maffia Bécsbe is betette a lábát, adatok szerint a kábítószerárusok 80%-a nigériai migráns. Olaszország bevándorlásellenes belügyminisztere, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes megkezdte az olaszországi nigériai migránsmaffia felszámolását. De Spanyolországot is elözönlötték a nigériai illegális migránsok, erről videót is bemutattunk korábban.

Ha már a nigériai migránsmaffiáról van szó, érdemes felidézni a köztudottan bevándorláspárti francia elnök egyik nigériai kalandját, amikor Macron előbb transzvesztitákkal pózolt, majd egy lagosi (Nigéria pénzügyi fővárosa) night klubban táncolt tovább, sőt, még dobolt is. Macron egyébként is otthonosan mozog Nigériában, hiszen állami ösztöndíjasként 2002-ben egy szemesztert eltöltött az országban.