Mike Pompeo nem enged vissza egy terroristát az Egyesült Államokba

Hoda Muthana
An undated photograph obtained on February 20, 2019, from attorney Hassan Shibly shows Hoda Muthana, a 24-year-old woman from Alabama. - The US said on February 20 it would not allow back US-born Muthana, who went to Syria as a supporter of the Islamic State group and wants to return home. "Ms. Hoda Muthana is not a US citizen and will not be admitted into the United States," Secretary of State Mike Pompeo said in a statement of the Alabama native. The US has urged European powers to take back hundreds of their citizens who fought with the Islamic State movement in Syria, but acknowledged the situation was complex in the rare case of Muthana. Muthana who became a prominent online agitator for the extremists, said in an interview published February 17, 2019 with The Guardian that she had been brainwashed online and "deeply regrets" joining the movement. (Photo by HANDOUT / handout / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Nem térhet vissza az Egyesült Államokba az az amerikai születésű nő, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Államhoz – jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleménye szerint Hoda Muthana nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. Ezért nem engedélyezik beutazását az Egyesült Államokba.

A 24 éves Hoda Muthana ügyével az amerikai sajtó kimerítően foglalkozott. A nő a keleti parti New Jersey államban született és a déli Alabamában egy muszlim családban nőtt fel, ott kezdte el felsőfokú tanulmányait is. Négy évvel ezelőtt Törökországon keresztül Szíriába, az Iszlám Állam terroristái által ellenőrzött, úgynevezett kalifátus területére szökött. Alabamában élő családjának az mondta, hogy a főiskolával utazik tanulmányútra török földre.

A "kalifátusban"

háromszor is összeházasodott a terrorszervezet tagjaival,

egyiküktől 18 hónappal ezelőtt kisfia született. Felvette az Umm Dzsihád, azaz a Dzsihád Anyja nevet és tanúja volt kivégzéseknek. Az egyik közösségi portálon közzétett fényképei tanúsága szerint

örömmel üdvözölte a lefejezéseket,

2015-ben pedig az azóta már lezárt Twitter-fiókján az amerikaiakat is harcra szólította fel. Nemrégiben egy kanadai-amerikai kettős állampolgárságú nővel együtt megadta magát az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciós erőknek és jelenleg egy északkelet-szíriai menekülttáborban őrzik. Ott bocsánatot kért az Iszlám Állam támogatásáért, és azt kérelmezte, hogy kisfiával együtt visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Hoda Muthana Forrás: AFP/Handout

A Fox News az esetről szóló szerdai riportjában idézte Muthanának a brit The Guardian című lapnak adott interjúját, amelyben a nő bocsánatot kért mindenkitől,

butának nevezte magát, de azzal védekezett, hogy túl fiatal volt,

amikor eldöntötte, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz.

A Fox News információi szerint Muthana apja külföldi diplomataként dolgozott az Egyesült Államokban, de diplomáciai szolgálata még a lánya megszületése előtt véget ért. A televízió – idézve az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási hivatalát – hangsúlyozta, hogy Egyesült Államokban akkreditált külföldi diplomaták amerikai földön született gyerekei nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot, mivel születésükkor a szüleikre nem érvényesek az amerikai törvények.

Az Egyesült Államok arra sürgeti európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza az Iszlám Államhoz csatlakozott és elfogott állampolgáraikat. Donald Trump elnök az egyik hétvégi Twitter-bejegyzésében bírálta a vonakodó briteket, franciákat és németeket, és azt írta, hogy amennyiben ezeket az állampolgárokat nem fogadják vissza, "kénytelenek leszünk szabadon engedni őket".

A George Washington Egyetem szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó egyik programjának adatai szerint

59 amerikai állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezetéhez.