Kitört a diplomáciai háború Olaszország és Franciaország között

Horizontal HEADSHOT PORTRAIT-CLOSE-UP THE EYES
French President Emmanuel Macron looks on as he meets with unseen disabled handball players during the inauguration of a new handball complex "Maison du Handball" in Creteil, on the outskirts of Paris on January 9, 2019. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországnak nem tetszik, hogy a vezető olasz politikusok tárgyalnak a sárgamellényes vezetőkkel, ezért csütörtökön visszahívták egyeztetésre a római nagykövetet. Mint ismert, már több mint három hónapja folynak a Macron-ellenes lázadások Franciaországban. Olaszország és Franciaország között azóta különösen feszült a viszony, hogy Olaszországban az Öt Csillag és a Liga koalíciós kormánya van hatalmon. 
Vágólapra másolva!

Az egész balhé most ott csúcsosodott ki, hogy az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-helyettese, Luigi di Maio Párizs mellett találkozott a hosszú hetek óta tüntető sárgamellényesek két vezetőjével, erről egy Twitter-bejegyzésben is megemlékezett.

Az olasz miniszterelnök-helyettes – aki már január elején támogatásáról biztosította a francia sárgamellényeseket – „szép találkozásról” írt

– fogalmazott az olasz politikus.

Szerdán pedig Macron kormánya figyelmeztette is a politikust, hogy ne avatkozzon bele a francia belügyekbe. A francia külügyminisztérium egyenesen odáig ment, hogy szerintük a mostani szituáció példátlan a második világháború vége óta. Azt írták, Franciaország már hónapok óta megalapozatlan támadások célpontja, a legutóbbi beavatkozás pedig elfogadhatatlan provokációt jelent. Főleg két olyan ország között, amelyek elvileg szövetségesek és partnerek az EU-ban.

Franciaország és Olaszország között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Északi Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom.

A két olasz kormánypárt pártvezetője a közlemúltban látványosan támogatásáról biztosította a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen fellépő sárgamellényes mozgalmat.

Salvini pedig egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját,

és azt mondta: reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól.

Matteo Salvini nyíltan próbál egy európai szövetséget létrehozni az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt uniós reformokat támogató erőkkel szemben

a májusi európai parlamenti választások előtt.

Ráadásul az illegális bevándorlás egy újabb front, ahol a két ország vezetése rendszerint összeütközik. Salvini nem kíméli Macront, többször kijelentette már, hogy az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók tízezreit tolták vissza a franciák a közös határon.

A belügyminiszter az olasz Canale 5 tévécsatornának adott interjújában kifogásolta, hogy

miközben Macron humanizmusból adott kioktatást az olaszoknak, az olasz-francia határon fekvő Vintimille városában kialakult helyzetért és a nők, gyerekek embertelen körülményeiért egyértelműen a francia hatóságok felelnek,

mert ők kényszerítették, sőt segítették az ott levő migránsokat, hogy átmenjenek Olaszországba, egészen addig, amíg az olasz kormány közbe nem lépett.

– fogalmazott a legnépszerűbb olasz politikus.