London nem engedi az ír-északír határrendszer visszaállítását

politics Horizontal
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May speaking after the result of the vote on the no confidence motion, in the House of Commons in central London on January 16, 2019. - British Prime Minister Theresa May on Wednesday survived a no-confidence vote sparked by the crushing defeat of her Brexit deal just weeks before the UK leaves the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök szerint London nem fogja megengedni, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ismét a múltat felidéző határellenőrzési rendszer alakuljon ki a brit EU-tagság megszűnése után.
Vágólapra másolva!

A konzervatív párti brit kormányfő kedden az északír fővárosban, Belfastban mondott beszédet helyi üzleti vezetők előtt, nem titkoltan azzal a céllal, hogy

eloszlassa a Brexit utáni ír-északír határforgalmi rendszerrel kapcsolatos, egyre erőteljesebb félelmeket.

Theresa May Forrás: AFP/PRU/Ho

May kijelentette, hogy a brit kormány változatlanul tartja magát azon kötelezettségvállalásához, hogy

nem lesz "kemény határ" Észak-Írország és Írország között,

és ennek alapján semmiféle fizikai határellenőrzési infrastruktúra és forgalomellenőrzési mechanizmus nem jön létre e határon a Brexit után.

May szerint ez azt is jelenti, hogy az emberek a határ mindkét oldalán a Brexit után is pontosan ugyanúgy élhetik életüket, mint most.