Az illegális bevándorlás kérdése minden más témánál fontosabb

migration Islam Horizontal
Shiite Muslim migrants to Greece mourn during the celebrations of Shiite religious holiday of Ashura at an industral area of Piraeus near Athens on October 1, 2017. - Ashura commemorates the killing of Imam Hussein, a grandson of the Prophet Mohammed, by armies of the caliph Yazid in 680 AD. Tradition holds that the revered imam was decapitated and his body mutilated in the Battle of Karbala. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei európai parlamenti választáson a migráció és az illegális bevándorlás kérdése minden egyéb témát felülír – minderről Ryszard Czarnecki beszélt az Origónak. A lengyel EP-képviselő szerint a politikai korrekt beszéd teljesen eluralkodott az unió több tagországában, és ez komoly problémákat okoz. Tomás Zdechovsky cseh képviselő pedig úgy fogalmazott, nem szabad megnyitnunk a határainkat mindenki előtt, meg kell őriznünk az unió belső biztonságát, és nem ismétlődhet meg a 2015-ös migrációs válság.
Vágólapra másolva!

Először az európai parlamenti választások történetében a mostani voksolás egy jelentős töréspont lehet – minderről Ryszard Czarnecki, a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője beszélt az Origónak. Szerinte mindennek az oka, hogy

az európai polgárok egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a lépésről lépésre megvalósuló föderális Európa pont az eredeti európai gondolat összeomlásával jár.

Sok európai ezzel szemben a nemzetek Európájának az ideáját támogatja, és biztos vagyok benne, hogy május után rengeteg olyan képviselő lesz az EP-ben, akik inkább a nemzetek együttműködését és nem egy európai szuperállamot akarnak előnyben részesíteni – hangsúlyozta a lengyel EP-képviselő.

A migráció a közelgő EP-választás legfontosabb témája Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Kísért a gyarmati múlt

Általános esetben az EP-választások egyfajta népszavazásnak tekinthetőek az adott kormányokról, és ez főleg az újonnan csatlakozott EU-tagállamok esetében volt így. Az idei választásokon azonban van egy téma, ami mindent felülír, ez pedig a migrációs politika – mondta Czarnecki. Ez az egyik legnagyobb kihívás az EU eddigi történetében,

tette hozzá.

A politikus szerint a migrációs probléma egyik fő oka, hogy a régi uniós tagországok korábban gyarmatosító hatalmak voltak, és most fizetik meg a súlyos árat a korábbi kolonizációs politikájukért. Ezzel szemben a 2004-ben csatlakozott országok nem rendelkeztek gyarmati múlttal, és mindez mára egy komoly előnnyé is vált. A második probléma, hogy a politikai korrekt beszéd teljesen eluralkodott az unió több tagországában. Ennek egyik megjelenési formája, hogy ha valaki francia, német vagy belga lapokat olvas, akkor a bűnözési hírek esetében arról nem kap információt, hogy milyen nemzetiségű az adott elkövető.

Ryszard Czarnecki szerint a nyugat-európai országok súlyos árat fizetnek a gyarmatosításért Forrás: NurPhoto/Siavosh Hosseini/NurPhoto/Siavosh Hosseini

Teljesen átalakuló Brüsszel

Czarnecki úgy látja, azok a nyugat-európai pártok, amelyek részt vesznek a kormányzásban, nem tájékoztatták a polgárokat arról, hogy milyen migrációs politikát is akarnak folytatni. Mindez pedig egy óriási hiba volt, és a választók egyfajta becsapása. Magyarországon és Lengyelországban ezzel szemben sokkal valósabb megközelítése nyilvánul meg a migrációs kérdéseknek.

A politikus saját brüsszeli migrációs tapasztalatáról azt mondta, hogy amikor 14 évvel ezelőtt először bérelt lakást a városban, akkor

a közvetlen környezetében pár bevándorló élt csak. Mostanra azt látja, hogy sokkal több migráns lett.

– zárta szavait Czarnecki.

Mára Brüsszel is teljesen átalakult Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Winfried Rothermel

Kiszámíthatóbb uniót akarnak

Az Európai Unió reformját szeretnék a cseh polgárok a most következő EP-választáson – minderről már Tomás Zdechovsky, cseh kereszténydemokrata politikus beszélt az Origónak. Kijelentette, hogy bár a csehek túlnyomó többsége EU-párti, elégedetlenek a mostani intézmények működésével. A cseh polgárok szeretnének az unióban maradni, de az EU mára túlságosan baloldali lett, és ez megnyilvánul a hivatalos véleményekben is.

Jó példa erre a gendertéma népszerűsítése, valamint olyan kérdések, amik csupán egy kisebbség számára fontosak, miközben a többség nagy problémáiról nem esik szó – mondta Zdechovsky.

Nem akarunk egy olyan uniót, ahol csak azért kritizálják a közép-európai országokat, mert bizonyos kérdésekben konzervatívabb álláspontot foglalnak el, mint a nyugati tagországok – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Tomas Zdechovsky (baloldalt) szerint átfogó reform szükséges az unióban Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Wiktor Dabkowski

Sikertelen a migránsok integrációja

A migráció kérdése a mostani EP-kampány egyik legfontosabb témája. Nem szabad megnyitnunk a határainkat mindenki előtt, meg kell őriznünk az unió belső biztonságát, és nem ismétlődhet meg a 2015-ös migrációs válság, amikor mindenféle kontroll nélkül érkeztek százezrek az unióba – mondta a cseh EP-képviselő. Brüsszel sok részén azt látom, hogy a bevándorlók integrálódása meglehetősen lassan halad, a migránsok negyedik generációja sem vált teljesen a belga társadalom részévé – tette hozzá.

Azt kell mondanunk, hogy sok probléma van az integrációval, és ez egyáltalán nem egy sikeres projekt.

Erről az összefüggésről pedig nagyon sokan hallani sem akarnak – mondta Zdechovsky. Az antiszemitizmus sokkal nagyobb probléma az EU-ban, mint a gyűlöletbeszéd, és ezért nekünk határozottan

– zárta szavait.