A határokat is lezárhatják Németországban egy újabb migránshullám esetén

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke.
Vágólapra másolva!
Akár Németország határának lezárását is mérlegelni lehet egy újabb menekültügyi válság esetén a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer szerint – jelentették kedden német hírportálok a politikus egy nyilatkozata alapján.
Vágólapra másolva!

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, aki nemrég arról beszélt, hogy tanultak a 2015-ös eseményekből, az ARD országos köztelevíziónak elmondta, a migráció kérdéseiről tartott úgynevezett műhelytanácskozáson arra a megállapításra jutottak, hogy egy újabb, a

2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezésekor a határ lezárása „nagyon is egy elképzelhető” lehet.

Hozzátette: a tanácskozáson azt is rögzítették, hogy

ki kell építeni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert,

amely időben figyelmeztetne a hullámok megindulásával fenyegető helyzetekre. Egy ilyen rendszer révén „nem történne meg mindaz, amit 2015-ben átéltünk”, azaz nem fordulna elő, hogy a tavasszal készített előrejelzésekhez képest nagyságrendekkel több migráns érkezik nyáron és az ősz elején.

Annegret Kramp-Karrenbauer Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Az EU külső határának védelmét is erősíteni kell,

mert „meg akarjuk őrizni Schengent”, az állandó belső határőrizet nélküli EU-s övezetet. Ez azonban „csak akkor lehetséges, ha valóban kiteljesítjük és tökéletesítjük a határvédelmet” az EU külső határán – mondta a CDU elnöke az ARD híradójában.