Bomba robbant egy szomáliai piacon, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
A robbantás Mogadishu egy forgalmas negyedében történt, ahol hotelek, vásárok, üzletek és éttermek vannak.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi tisztviselő hozzátette, hogy

több mint 10 ember halt meg, egy hotel lángokban áll,

és több épület is megsérült a detonáció következtében. Egyelőre 20 sebesültről tudnak a hatóságok, de attól tartanak, az áldozatok száma tovább fog nőni a megrongálódott épületek miatt. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab nevű iszlamista csoport jelentkezett.

A Reuters brit hírügynökség legkevesebb 10 halálos áldozatról ír, míg a dpa német hírügynökség legkevesebb 25 halottról tud,

akik között rendőrök is voltak.

A dpa hírügynökség értesülései szerint az első robbantás után is egy második is bekövetkezett, így az áldozatok száma még tovább nőhet. Korábban a Reuters hírügynökség egyik riportere arról adott hírt, hogy egy nagy robbanás és lövések hangja hallatszódott Mogadishuban.

Szélsőséges iszlamista csoportok Szomáliában gyakran követnek el támadásokat.

Az al-Kaidához köthető al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.