Lebukott a New York Times főszerkesztője: könyve több fejezetét is lopta

Horizontal MEDIA
(FILES) In this file photo taken on April 27, 2016 the sign on the west side of the New York Times building at 620 Eighth Avenue is seen in New York. - The New York Times moved into the profit column in the fourth quarter, helped by gains in digital advertising and the biggest increase in online subscribers since the months after the 2016 US election. The big US daily said February 6, 2019 its profit in the final three months of the year amounted to $55.1 million compared with a loss of $56.8 million in the same period a year earlier. (Photo by DON EMMERT / AFP)
Vágólapra másolva!
Plágiummal vádolják Jill Abramsont, a The New York Times című lap volt főszerkesztőjét.
Vágólapra másolva!

Az újságírónak a sajtó elmúlt évtizedben bekövetkezett változásait vizsgáló új könyve, a Merchants of Truth, Az igazság kufárjai címmel kedden jelent meg. A Vice News hírportál munkatársa, Michael C. Moynihan azzal vádolja, hogy

a könyvben teljes fejezetek szerepelnek, amelyeket Abramson mások írásaiból másolt ki.

Moynihan kimásolt és Twitter-oldalán közzétett részleteket a könyvből, és ezeket összehasonlította más fórumokon megjelent írásokkal.

Mint írta, először azt hitte, hogy véletlen egybeesésről vagy egyszeri tévedésről van szó, de miután átvizsgálta a könyv egészét, több plágiumgyanús bekezdést talált. Ezeket – az eredeti írásokkal együtt – közzé is tette.

A 64 éves Jill Abramson a Fox televíziónak adott interjújában tagadta a vádakat, de az interjú után néhány órával közzétett Twiter-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy

utánanéz a kifogásolt részleteknek.