A román legfelsőbb bíróság befogadta a magyar fiatalok jogorvoslati kérését

Beke István-kép demonstráció férfi FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda magyar zászló nő SZEMÉLY SZIMBÓLUM Szőcs Zoltán-kép transzparens zászló
Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én.
Vágólapra másolva!
A román legfelsőbb bíróság befogadta a terrorizmus vádjával ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán rendkívüli jogorvoslati kérését. Az elítélteknek azt a kérését azonban nem bírálták el, hogy védekezhessenek szabadlábon az ügyük újratárgyalása során.
Vágólapra másolva!

A kedden meghozott végzés kivonatát ma tette közzé honlapján a bíróság.

A kézdivásárhelyi fiatal férfiak elleni ítélet megsemmisítésére irányuló per első tárgyalását április 23-ra tűzték ki. A végzés jogerős.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én. Forrás: MTI/Kátai Edit

Beke Csilla, Beke István felesége a közösségi oldalán azt közölte, hogy a legfelsőbb bíróság egyelőre csak az újratárgyalási kérelem befogadásáról döntött.

Az elítélteknek azt a kérését nem bírálta el, hogy védekezhessenek szabadlábon az ügyük újratárgyalása során.

Erről minden bizonnyal az áprilisi első tárgyaláson fog határozni a kijelölt bírói testület.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-ötéves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság.

Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok - egyébként hamisan - arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

A legfelsőbb bíróság általános meglepetést okozott határozatával, hiszen

és csak annyi börtönbüntetést szabott ki a vádlottak ellen, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek.