Nem kell hazatelepíteni Belgiumnak a dzsihádista nőket

Vágólapra másolva!
A brüsszeli fellebbviteli bíróság szerdán helybenhagyta a belga kormány fellebbezési kérelmét, amelyet az Iszlám Állam harcosaitól született hat gyermeknek és anyjaiknak a hazaszállítását elrendelő alsóbb fokú törvényszéki döntés ellen nyújtott be.
Vágólapra másolva!

Egy belga bíróság ugyanis tavaly elrendelte, hogy Brüsszelnek a 26 éves Tatiana Wielandtot, és a 25 éves Bouchra Abouallalt gyermekeikkel együtt haza kell hoznia az észak-szíriai el-Hol menekülttáborból, amely a kurd erők fennhatósága alatt lévő területeken található.

A belga kabinet azonban különbséget kívánt tenni a tavaly távollétükben terrorszervezeti tagságért elítélt anyák és gyermekeik között, akik nem lehetnek bűnösek szüleik bűntetteiért.

Nem kötelezhető a belga állam a hazatelepítésre

A fellebbviteli bíróság szerdai ítéletében megállapította, hogy

a belga állam nem kötelezhető a hazatelepítésekre.

Az igazságügyi minisztérium ugyanakkor bejelentette:

Irakból és Szíriából, akiket az Iszlám Állam által egykor ellenőrzött területeken fogtak el családjaikkal az amerikai támogatást élvező kurd erők.

Egyelőre nem tudni, hogy a belga ügyben szereplő hat gyermek közül hányan fiatalabbak tízévesnél.

Különleges törvényszéket kellene felállítani

Charles Michel belga miniszterelnök korábban úgy foglalt állást, hogy az Iszlám Állam harcosait a régióban kellene felelősségre vonni,

Erre egy lehetséges megoldás lenne egy különleges törvényszék létrehozása, ehhez azonban nemzetközi álláspontot kell kialakítani a külföldi harcosok kérdésének kezelésére - vélekedett a kormányfő.