A migránsválság óta tovább nőtt a fegyveres gyilkosságok száma a svédeknél

crime Horizontal
Policemen search the scene after five people were hurt in a shooting in the centre of the southern Swedish city of Malmo on June 18, 2018. A police spokesman told AFP that the possibility of a terrorist link to the attack had been discounted. Witness were quoted as saying that at least one attacker was armed with an automatic weapon. The police refused to comment on the identity of the possible attacker or attackers. / AFP PHOTO / TT News Agency / Johan NILSSON / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Tavaly tovább emelkedett a svédországi halálos kimenetelű lövöldözések száma a folyamatos bandák közti háborúzásnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, csak az elmúlt hetekben négy robbantás volt svédországi városokban, ahol az átlaghoz képest lényegesen több illegális bevándorló él. A skandináv országban egyre több a bűncselekmény, azon belül – a robbantások mellett – különösen a szexuális erőszakok száma nőtt.

A frissen hivatalba lépett régi-új bevándorláspárti kormány szinte biztosan nem változtat majd az eddigi politikáján, így pedig a legfőbb problémák nem oldódnak meg.

Egészen konkrétan két héten belül négy robbantás is volt az országban. Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel, Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt.

Az elharapózó erőszak ellenére a bevándorláspárti svéd kormány nem fog változtatni a politikáján.

Annak ellenére sem, hogy a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte: az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra.

A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert

akkor már 2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A legfrissebb rendőrségi számokból pedig kirajzolódik, hogy a bandák közti öldöklés tavaly még „hatékonyabb" lett, ugyanis minimálisan, de csökkent a lövöldözések száma, de ebből a kevesebb merényletből több volt halálos kimenetelű, mint korábban.

Szám szerint 2018-ban 306 lövöldözés történt a skandináv „jóléti" államban, míg egy évvel korábban 324. Ehhez képest tavaly 45 áldozata a támadásoknak, míg 2017-ben 43. Érzékeltetésképpen ez azt jelenti, hogy az év majdnem minden napjára jutott egy lövöldözés, amibe 8 naponta bele is halt valaki.

Nem lehet nem észrevenni az adatokból, hogy a 2015 óta tartó migránsválság óta meredeken emelkedik a fegyveres gyilkosságok száma.

A svédországi halálos kimenetelű lövöldözések változása 2006 és 2018 között. Forrás: The Local/TT/Svéd rendőrség

Külön kiemelhetjük Malmöt is, ami gyakorlatilag a muzulmán bevándorlók inváziója alatt áll, itt 14-en haltak meg a bandák közti háborúkban, további 28-an megsérültek. A támadások pedig szoros kapcsolatban állnak a drogkereskedelem ellenőrzéséért vívott küzdelemmel. Hasonló a tendencia Göteborgban is, ahol 10 halálos lövöldözés történt tavaly, a duplája a 2017-esnek.

Mats Löfving, a svéd rendőrség irányítótestületének vezetője azt is elárulta, hogy a börtönök és a fiatalkorúak bűnelkövetőknek fenntartott intézmények már teljesen megteltek.