Theresa May újranyitná a Brexit-tárgyalásokat

politics Horizontal
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May speaking after the result of the vote on the no confidence motion, in the House of Commons in central London on January 16, 2019. - British Prime Minister Theresa May on Wednesday survived a no-confidence vote sparked by the crushing defeat of her Brexit deal just weeks before the UK leaves the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól - közölte kedden a Downing Street.
Vágólapra másolva!

Theresa May szerint jelentős és jogilag kötelező erővel bíró változtatások szükségesek a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről elért megállapodásban.

May kedd délután, a Brexit-megállapodáshoz benyújtott módosítások alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette:

a ház az elmúlt hetekben félreérthetetlenül kifejezésre juttatta azt a szándékát, hogy a megállapodás elfogadásának fejében módosításokat kíván az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyében.

Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház - jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt - két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

Manfred Weber szerint nincs értelme a Brexit-tárgyalások újranyitásának

Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy sem a backstop-mechanizmusról, sem általánosságban a kilépési feltételeket tartalmazó egyezményről nem tartja lehetségesnek a tárgyalások újranyitását.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje kedden azt mondta, nincs értelme a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatott tárgyalások újbóli megnyitásának.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa pártja és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte:

a tárgyalások újranyitása azt jelentené, hogy nemcsak az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügyéről kellene tárgyalni, hanem a többi között Gibraltár kérdéséről, a brit és az EU-s állampolgárok helyzetéről, és arról is, hogy "mennyi pénzt kell fizetnie Nagy-Britanniának a kilépésért".

"Ha valamit újranyitunk, akkor mindent újra megnyitunk" - mondta Manfred Weber. A brit félnek inkább tiszteletben kellene tartania a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalások eredményeként kötött megállapodást, és azt kellene rögzítenie, hogy milyen kapcsolatrendszert kíván kiépíteni az EU-val.