Öt 15 éves lány égett bent egy szabadulószobában

Lengyelország, szabadulószoba, tűz
Koszalin, 2019. január 4. Rendőrök intézkednek egy szabadulószobánál, amelyben tűz ütött ki, öt tizenöt éves fiatal vendég halálát okozva az északnyugat-lengyelországi Koszalinban 2019. január 4-én. MTI/PAP/Marcin Bielecki
Vágólapra másolva!
Öt tinédzser lány meghalt, egy 25 éves férfi pedig megsérült, amikor tűz ütött ki egy szabadulószobában, a Lengyelország északi részén lévő Koszalinban.
Vágólapra másolva!

A tűz egy kétszintes házban keletkezett. Monika Kosiec, a rendőrség szóvivője azt mondta, az áldozatok feltehetően az egyikük születésnapját ünnepelték.

A férfit, aki a fiatalok szórakozásának figyelemmel kíséréséért volt felelős, égési sérülésekkel vitték kórházba, még nem tudták kikérdezni a rendőrök. Egyelőre azt sem tudni, mi okozta a tüzet.

A fiatal lányok holttestét azután találták meg, hogy a tűzoltók eloltották a tüzet,

ami délután 5 óra körül keletkezett - írja az NBC News.

Rendőrök intézkednek szabadulószobánál, amiben tűz ütött ki, öt tizenöt éves fiatal vendég halálát okozva Forrás: MTI/PAP/Marcin Bielecki

A szórakozóhelyet működtető cég szabályzata szerint fiatalkorú vendégek csak egy felnőtt személy jelenlétében tartózkodhattak volna a helyiségben, de az illető férfi a tűz kitörésekor valószínűleg nem volt velük, és így nem segíthetett a mentésben.

Leszek Suski dandártábornok, a lengyel tűzoltóság parancsnoka szombati sajtóértekezletén elmondta, hogy az első vizsgálati eredmények több hiányosságra is utalnak.

A fűtőberendezések valószínűleg túl közel voltak könnyen égő anyagokhoz, és a helyiségben gyertyákat is találtak, ami nyílt láng használatára is utalhat.

A szoba, melyben a tragédia bekövetkezett, mindössze 7,3 négyzetméteres volt, két fotellel és egy lámpa is volt benne, vagyis

túl kicsi volt ennyi vendégnek.

A tűzoltóság nagyon hamar, a telefonhívás után négy perccel a helyszínre érkezett, és az első áldozatokat nem egészen negyedóra alatt kihozták a helyiségből, de az életüket már nem tudták megmenteni, a mérgező anyagok belégzése okozhatta halálukat. A tűzoltókészülékeket nem használták, de a tragédia valószínűleg főleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása.

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter a tragédia után

utasítást adott arra, hogy az egész országban ellenőrizzék az ilyen szórakozóhelyeket,

és azonnal tűzvédelmi riasztóberendezéseket szereljenek fel ott, ahol nincsenek ilyenek. Bejelentette, hogy a minisztérium pénzsegélyben részesíti az áldozatok családjait.

Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki miniszterelnök külön-külön Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét a tragédia miatt az áldozatok hozzátartozóinak.

Piotr Jedlinski koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett a városban. Lemondták a kulturális eseményeket, és Edward Dajczak püspök déli 12 órakor szentmisét mutat be a koszalini székesegyházban az áldozatokért és családjaikért

A szabadulószoba olyan játék, ahol egy szobába vagy épületbe zárják a játékosokat, akiknek különböző feladványok megfejtésével kell megtalálniuk a kivezető utat.