Még nem toloncolják ki Thaiföldről a családja bosszújától tartó szaúdi nőt

Rahaf Muhammad al-Kunun
A 18 éves szaúdi lány attól retteg, hogy megöli a családja, ha hazaküldik Thaiföldről.
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem toloncolják ki a thaiföldi hatóságok azt a 18 éves szaúdi nőt, aki a családja elől menekülve elbarikádozta magát a bangkoki nemzetközi repülőtér egyik szállodájában.
Vágólapra másolva!

Rahaf Mohammed al-Kunun, aki szombaton érkezett Bangkokba Kuvaitból, azt állítja, hogy családja megöli őt, ha hazatér Szaúd-Arábiába.
A thaiföldi bevándorlási hatóságok tanácskozni készülnek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselőivel arról, hogyan oldják meg a helyzetet.

A bevándorlási hivatal vezetője cáfolta, hogy Szaúd-Arábia kérésére tartanák fogva a nőt a repülőtéren

A szaúdi külügyminisztérium szintén tagadta, hogy bangkoki nagykövetsége elkobozta volna az útlevelét. Egy Twitter-üzenetben azt tudatták, hogy a nőt a repülőtéren a thaiföldi bevándorlási törvények megsértése miatt tartóztatták fel. A thai hatóságok azt közölték, hogy

a nőnek nem voltak meg a szükséges úti okmányai, és amiatt nem engedték belépni az országba, hogy nem rendelkezett hotelfoglalással, és a visszaútra szóló repülőjeggyel sem.

A 18 éves szaúdi lány attól retteg, hogy megöli a családja, ha hazaküldik Thaiföldről. Forrás: twitter

Rahaf Mohammed al-Kunun a közösségi médiában hétfőn közzétett egy videót, amelyen látszik, hogy egy asztallal és egy matraccal eltorlaszolta hotelszobája ajtaját. A nő a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy egy kuvaiti családi vakációról menekült el Thaiföldre, és azt tervezte, Ausztráliába megy tovább, hogy ott menedékkérelmet nyújtson be. Állítása szerint őrizetbe vették azt követően, hogy kiszállt a repülőgépből, elvették az útlevelét, és azt közölték vele, vissza fogják küldeni Kuvaitba. Attól fél, hogy rokonai és a szaúdi nagykövetség munkatársai fogják őt várni Kuvaitban. Attól tart, veszélyben van az élete, a családja végezni fog vele. Elmondása szerint azért kérne menekültstátuszt Ausztráliában, mert családja odahaza fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazta őt, elnyomásban él, nem utazhat, nem vezethet autót.

Rokonait nem azonosította, csak annyit árult el róluk, hogy nagy hatalmú szaúdi családról van szó.


Szaúd-Arábiában a nők csak valamelyik férfi rokonuk engedélyével dolgozhatnak, utazhatnak, házasodhatnak, illetve vehetnek igénybe bizonyos egészségügyi kezeléseket.