Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Totális bukás: Merkel migránspolitikájának felülvizsgálatára kényszerült az utódja

KRAMP-KARRENBAUER, Annegret; MERKEL, Angela
Potsdam, 2019. január 13. Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár a párt elnökségének kétnapos potsdami ülésén 2019. január 13-án. MTI/EPA/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
Megkezdi 2015 óta követett migrációs politikájának felülvizsgálatát a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) – tudatta egy vasárnapi német lapinterjúban a párt új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer.
Vágólapra másolva!

Annegret Kramp-Karrenbauer a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy 2019-ben a hagyományos CDU-s "magkompetenciák" fejlesztésére, vagyis a biztonság, az erős állam és a gazdaságpolitika területére összepontosítanak.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke és Angela Merkel kancellár a párt elnökségének kétnapos potsdami ülésén 2019. január 13-án Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Elmondta: erősíteni kell a biztonsági szervek hatékonyságát, ezért februárban egy úgynevezett műhelytanácskozáson

A tanácskozásra az európai uniós határ- és partvédelmi szervezettől (Frontex) a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalig (BAMF) számos intézménytől hívnak majd meg szakértőket, akikkel azt vizsgálják, hogy

"hol és min kell javítani".

Az idei egy különleges választási év - tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy

Hangsúlyozta, hogy a CDU-tól nemcsak az AfD-hez, hanem a Zöldekhez is álltak át szavazók.

Ezért szerinte a biztonság és a gazdasági kompetencia mellett az is fontos, hogy a CDU teremtse meg az egyensúlyt a klímavédelem és Németország mint erős gazdasággal rendelkező nemzet érdekei között.

A gazdaságpolitikával kapcsolatban arról is beszélt, hogy

Így az Egyesült Államok és Kína közötti "kereskedelmi háború" a német ipart is nyomás alá helyezi, és "szociális piacgazdaságunk a rendszerek versenyében áll a kínai gazdasággal, amely nagyon sikeres, de értékfelfogása egészen más, mint a miénk" - mondta.

A belső tényezőkről szólva hozzátette: meg kell vizsgálni, hogy miként lehet élénkíteni a belgazdasági konjunktúrát, és erősíteni a versenyképességet, például a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok rendszerének reformjával.

Annegret Kramp-Karrenbauer decemberben vette át a CDU vezetését,

elődje Angela Merkel kancellár volt, aki október végén jelentette be, hogy befejezi pártvezetői tevékenységét, a kormányfői tisztséget pedig legfeljebb a ciklus végéig, 2021 őszéig tartja meg és utána

visszavonul a politikától.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének országos választói támogatottsága akkor történelmi mélyponton, az Emnid intézet mérése szerint 24 százalékon volt.

Ez a visszaesés elsősorban Merkel bevándorláspárti politikájának volt az eredménye.

A CDU/CSU azóta növelte táborát, az Emnid legutóbbi, a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett felmérése szerint támogatottsága január első hetében 31 százalékos volt, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, és megközelíti a 2017-ben tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért 32,9 százalékot.

Ez leginkább Merkel bejelentett visszavonulásával magyarázható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről