A katalán rendőrség feltételezett dzsihadista terrorsejtet számolt fel Barcelonában

Málaga, 2019. január 15. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Málaga kikötőjébe 2019. január 15-én. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója hat csónakon utazó több mint 330 fekete-afrikai migránst vett fedélzetére a spanyol partok előtt. MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera
Vágólapra másolva!
A spanyol rendőrség terrorellenes műveletben több ingatlant is megrohamozott kedden reggel Barcelonában és egy közeli városban egy feltételezett terrorsejt elleni akcióban. Tizennégy embert tartóztattak le Barcelonában és Igualadában, az ötfős, algériai állampolgárokból álló csoport lopás, rablás, drogkereskedelem miatt már ismert volt korábban a rendőrség előtt.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy

A katalán rendőrség által indított műveletben több, mint százan vettek részt. Az akciót hosszú nyomozás előzte meg,

a rendőrség még 2017-ben figyelt fel a csoportra,

amely nem foglalkozott propagandaterjesztéssel és toborzással, mint a legtöbb hasonló sejt, viszont a gyanú szerint támadások elkövetését tervezte.

A csoport ötfős, algériai állampolgárokból álló "kemény magja"

lopás, rablás, drogkereskedelem miatt is ismert volt korábban a rendőrség előtt.

Az őrizetbe vett személyek közül többeket terrorizmussal, illetve vagyon elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak.

A rendőrség Barcelonában öt, a 60 kilométerre lévő Igualada városában egy ingatlant vizsgált át, a művelet során dobozokat és táskákat távolítottak el. A razziát a spanyol Legfelső Bíróság rendelte el, amely terrorcselekményekre, közegészségügyi bűncselekményekre és a szervezett bűnözésre fókuszál.

Spanyolország egy hónapja már készültségben volt, miután az amerikai Külügyminisztérium figyelmeztette a dél-európai országot lehetséges terrortámadás miatt a karácsonyi ünnep alkalmából.

A migránsok pedig csak özönlenek az országba: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Málaga kikötőjébe 2019. január 15-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Alvaro Cabrera

A spanyol belügyminisztérium keddi közleménye szerint Málagában, egy másik akcióban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves marokkói állampolgárt, akiről úgy tudják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet felesküdött tagja.

Információik szerint a férfi arra készült, hogy elhagyja a dél-európai országot, Szíriában csatlakozzon a terrorszervezethez, és részt vegyen az ott dúló harcokban. A szaktárca internetes oldalán található összesítéséből kiderült, hogy

a múlt évben Spanyolországban 29 embert vettek őrizetbe dzsihadista terrortevékenységgel összefüggésben.

A spanyol hatóságok ezenkívül 32 feltételezett dzsihadista terrorista elfogásában közreműködtek más országokban.

Spanyolországban legutóbb 2017 augusztusában hajtottak végre nagyszabású terrorcselekményt, amikor Barcelona belvárosában és a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában is több embert megöltek, több mint százat pedig megsebesítettek. A támadást akkor egy 22 éves marokkói migráns és öt társai követték el.

Spanyolországban 2015 óta másodfokú terrorkészültség van érvényben.