Özönlenek az illegális migránsok Szlovéniába

Spielfeld, migráns, migránsok
Ausztriai belépésre várnak bevándorlók Szlovénia és Ausztria határán, az osztrák oldalon lévő Spielfeldnél 2015. október 27-én.
Vágólapra másolva!
A szlovén hatóságok 9149 határsértőt tartóztattak fel tavaly, közel ötször többet, mint az előző évben, amikor 1934 migránst fogtak el illegális határátlépés miatt - közölte a szlovén belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlók többsége Pakisztánból, Afganisztánból és Algériából érkezett.

A legtöbb határsértőt áprilisban és májusban tartóztatták fel a rendőrök a kedvező időjárási viszonyok és a Bosznia-Hercegovinán keresztül megnyílt új migrációs útvonal eredményeképpen.

Ausztriai belépésre várnak bevándorlók Szlovénia és Ausztria határán, 2015. október 27-én. Forrás: MTI/EPA/APA/Erwin Scheriau

A belügyminisztérium továbbá jelezte, hogy a határsértéseket nem minden esetben különböző személyek követték el.

Elképzelhető, hogy ugyanaz a migráns többször is megpróbált bejutni az országba, miután elfogták és kiutasították onnan.

Ilyen esetek főleg az olasz-szlovén határon fordultak elő nagyobb számban.

Olyan külföldiekről volt szó, akik elhagyták az olasz migránstáborokat és az általuk kiszemelt országba szerettek volna eljutni - közölte a tárca.

Szlovénia 2018-ban 102 menedékkérő migráns számára biztosított nemzetközi védelmet.

Az országban jelenleg 274, menekültstátusszal rendelkező külföldi állampolgár tartózkodik, akárcsak 640 olyan személy, aki nemzetközi védelmet kapott.

A legtöbb migránst Horvátországba toloncolták vissza a hatóságok, összesen 4653-at.

2016 márciusában a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett.

Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliak.

A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta valamivel

több mint félmillió közel-keleti migráns vettek nyilvántartásba,

akiknek azonban csak töredéke kért menedékjogot az országban.