Indulnak a sárgamellényesek az EP-választáson

Párizs tüntetés sárgamellényesek
Párizs, 2018. december 8. Sárgamellényesek tüntetnek a kormány szociális és adópolitikája ellen a Diadalív közelében a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 8-án. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
A sárgamellényesek mozgalma szerdán közölte, hogy részt kívánnak venni az európai parlamenti választásokon. A listavezetőjük egy kétgyerekes fiatal ápoló, Ingrid Levavasseur lesz, a mozgalom egyik kiemelkedő arca. A felmérések alapján az elit- és rendszerellenes sárgamellényesek 13%-on állnak, ezzel ők a harmadik politikai erő Franciaországban. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron gazdasági megszorításokra épülő rezsimje ezzel újabb döfést kapott.
Vágólapra másolva!

A sárgamellényeseket tömörítő politikai csoportosulás, az Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) a május 26-án esedékes európai parlamenti választásokra már nyilvánosságra is hozta az EP-listán szereplő első tíz személy nevét, és azt ígérték, hogy február közepére teljes lesz a lista, azaz hetvenkilenc név fog szerepelni rajta – közölte az AFP francia hírügynökség.

Sárgamellényesek tüntetnek a kormány szociális és adópolitikája ellen a Diadalív közelében a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 8-án. Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Hayk Shahinyan, a sárgamellényesek egyik vezetője azt mondta:

ha akarnák már most is teljes lehetne lista, de ehelyett inkább belső szavazással fogják eldönteni, hogy ki kerül rá a továbbiakban.

A szavazás megszervezéséhez pedig idő kell - mondta.

Egy zenész, Francis Lalanne által létrehozott Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése bázisdemokratikus alapon szerveződik, az EP-listájukra pedig mindenki jelöltetheti magát.

A listavezetőjük egy 31 éves, kétgyerekes normandiai ápoló, Ingrid Levavasseur.

Miután kiderült, hogy Levavasseur indul az EP-választásokon, saját bevallása alapján különböző retorziókkal szembesült és számos fenyegetést kapott, főleg a szélsőbaloldaltól.

Ezek miatt nem vállalta el a BFM hírtelevízió által felajánlott állandó kommentátori posztot.

Ingrid Levavasseur Forrás: AFP/Charly Triballeau

A lista első tíz helyén szereplők eléggé fiatalok, 29 és 53 év közöttiek, akik valamennyien a hétköznapi, keményen dolgozó francia emberek világából kerültek ki.

Van közöttük kisvállalkozó, szerelő, jogász, köztisztviselő és főállású családanya is, valamenyien civilek, akik még soha nem vállaltak politikai szerepet.

Az Elabe nevű közvélemény-kutató cég szerdán tette közzé felmérését, amely alapján a

sárgamellényesek mozgalma 13%-kal a harmadik legnépszerűbb politikai erő az országban.

A népszerűségi lista első két helyén majdnem fej-fej mellett áll az Emmanuel Macron-féle szélsőségesen liberális és bevándorláspárti Lendületben a Köztársaság (LREM), valamint Marine Le Pen bevándorlásellenes pártja, a Nemzeti Gyűlés (RN), korábbi nevén a Nemzeti Front.

A most mért 13% a sárgamellényesek részéről óriási eredménynek számít, hiszen a mozgalom csak nemrég alakult.

A legtehetségesebb francia politikus, a 45 éves, konzervatív Laurent Wauquiez pártja 10 százalékon áll pillanatnyilag - a jobbközép pártelnök azért van nehéz helyzetben, mert pártja, az LR (mielőtt Wauquiez lett volna az elnök) gyakorlatilag kettészakadt, Macron magához tudta édesgetni az LR opportunista, álkonzervatív politikusait. (A pártszakadás 2017 nyár végén-őszén történt, Wauquiez 2017 december óta pártelnök.)

Jean-Luc Mélanchon kommunista pártja (La France Insoumise) is visszaesett, a sárgamellényesek Marine Le Pen pártja mellett főleg a radikális baloldaltól és a bevándorláspárti elnök, Macron pártjától tudnak szavazókat szerezni.