Négy éve kezdődött az európai muszlim terrorhullám

Charlie Hebdo egy évvel később
A frame grab taken from a footage made available and posted by Jordi Mir, a local resident, on January 7, 2015 shows hooded gunmen aiming Kalashnikov rifles towards a police officer, before shooting him dead after leaving the office of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo. A huge manhunt for two brothers suspected of massacring 12 people in an Islamist attack at a satirical French weekly zeroed in on a northern town on January 8 after the discovery of one of the getaway cars. AFP PHOTO/ JORDI MIR == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / COURTESY OF JORDI MIR" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / AFP / COURTESY OF JORDI MIR / JORDI MIR
Vágólapra másolva!
Pontosan ma négy éve, hogy Franciaországban két fegyveres dzsihadista betört a szarkasztikus francia hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztőségébe, és lövöldözni kezdett. A terrortámadásban 12 ember meghalt, és további tizenegy megsérült.
Vágólapra másolva!

Franciaország egyik legvéresebb, és az egész világot megrázó terrortámadása 2015. január 7-én történt. A Charlie Hebdo szarkasztikus és nyíltan valláskritikus szerkesztőségében értekezletet tartottak, amikor két felfegyverzett dzsihadista, Said és Chérif Kouachi golyóálló mellényben bementek, és lövöldözni kezdtek.

A testvérpár az alig ötperces támadás alatt 12 embert ölt meg, és tizenegy embert megsebesített.

A túlélők beszámolója szerint a terroristák végig azt kiabálták, hogy „Allahu akbar”, és hogy „megfizettek, amiért sértegetitek a Prófétát”. A támadók egy fekete autóval menekültek el, amit egy harmadik társuk vezetett. Erről a jelenetről videófelvétel is készült. Az egyik támadó ekkor azt mondta:
„Megbosszultuk Mohamed Prófétát.”

Forrás: AFP/Jordi Mir

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők ellen.

Azonban a testvérpárral kapcsolatban álló Amedy Coulibaly másnap lelőtt egy rendőrt, és megsebesített egy embert, majd egy nappal később

egy kóser szupermarketben megölt négy embert, tizenötöt túszul ejtett.

A terrorista testvérpár pedig egy Dammartin-en-Goele-ben lévő nyomdában bújt el és barikádozta el magát a rendőrök elől.

A rendőrség a két helyszínen egyidejűleg indította meg az akciót. Mindkét helyszínen lelőtték a terroristákat, és sikerült a túszokat kiszabadítani.

Rendőrök Párizsban 2015. január 8-án, a támadás másnapján Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A támadókkal együtt, így a

terrorsorozat áldozatainak száma húszra emelkedett.

Az illegális bevándorlási hullám kezdete óta számos hasonló terrortámadás történt szerte Európában. A párizsi Bataclan nevű szórakozóhelyen, ahol nagy tömegeket vonzó koncertet adott az Eagles of Death Metal nevű zenekar, összesen 89-en haltak meg, 99-en pedig súlyosan megsebesültek a terroristák által kegyetlen módon végrehajtott mészárlásban. A Manchester Arénában 2017 májusában Ariana Grande énekesnő telt házas koncertjén 22-en haltak meg, köztük gyerekek, és ötvenkilencen megsérültek. Legutóbb pedig Strasburgban egy algériai származású muszlim terrorista nyitott tüzet a karácsonyi vásár látogatóira. A terrortámadásban öten haltak meg, és sokan megsebesültek.

Nem fogjuk megengedni, hogy Magyarország a bevándorlók célpontja legyen

A Charlie Hebdót megtámadó migráns hátterű terroristákat Jemenben képezték ki, és onnan szivárogtak vissza Franciaországba. 2015. január 11-én az áldozatokra emlékező felvonulást tartottak Párizsban, ahol a világ számos vezetője, Orbán Viktor is ott volt. A magyar miniszterelnök a terrortámadással és a bevándorlás veszélyeivel kapcsolatban határozott és egyértelmű nyilatkozatott tett. Kijelentette, hogy a menedékjog csak a valóban politikai okokból, életüket mentve menekülőknek jár, a gazdasági okokból hazájukat elhagyóknak nem.

– mondta a miniszterelnök, és hozzátette:

Az elmúlt négy évben bebizonyosodott, hogy a bevándorlással kapcsolatos félelmek megalapozottak voltak. 2015 óta rengeteg terrortámadás történt Európában, számos ártatlan emberi életet követelve.