A parlament bizalmat szavazott a brit kormánynak

politics Horizontal
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May speaking after the result of the vote on the no confidence motion, in the House of Commons in central London on January 16, 2019. - British Prime Minister Theresa May on Wednesday survived a no-confidence vote sparked by the crushing defeat of her Brexit deal just weeks before the UK leaves the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Bizalmi szavazást tartottak Nagy-Britanniában, miután tegnap az alsóház elutasította a brexit kilépésre szóló megállapodást. A parlament bizalmat szavazott a kormánynak.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak a londoni alsóház.

A kormány mellett 325, ellene 306 képviselő voksolt.

A bizalmi szavazást a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére tartották szerda este, ötórás vita után.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője előző este jelentette be, hogy a Labour bizalmatlansági indítványt terjeszt be a Theresa May vezette konzervatív párti kormány ellen.

Theresa May beszédet mond a Parlamentben január 16-án Forrás: AFP/PRU/Ho

Theresa May brit miniszterelnök személyes konzultációt javasolt szerdán az összes ellenzéki párt vezetőinek a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról.

A konzervatív párti kormányfő - miután kormánya megnyerte a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által ellene kezdeményezett bizalmi szavazást - rövid alsóházi nyilatkozatában kijelentette, hogy

kész már szerda este elkezdeni a négyszemközti megbeszéléseket a többi párt vezetőjével.

Azt mondta, hogy olyan megoldásokat kell találni, amelyekhez elégséges támogatást lehet biztosítani az alsóházban. May hétfőn terjeszti a ház elé javaslatait a brexit-folyamat további menetére. Jeremy Corbyn nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a kormányfővel.

A brit emberek brexitet szerettek volna

Nagy-Britanniában 2016 júniusában tartottak népszavazást arról, hogy az unió tagjai kívánnak-e maradni, vagy nem. A szigetország lakosai egyértelmű és világos döntést hoztak az ügyben:

elhagyják az Európai Uniót, mert nem tűrik tovább a brüsszeli elit bevándorláspárti politikáját.

Az uniós elitet és a szigetországi vezetést komolyan sokkolta a döntés, amelynek azóta sem kívánnak eleget tenni. Az egyik legszimbolikusabb jele ennek az, hogy a brexitet levezénylő miniszterelnöknek egy olyan politikust választottak – Theresa Mayt –, aki a kilépés ellen kampányolt.

Ezek ellenére a brit törvényhozás alsóháza elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (a brexitnek) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást a kedd esti szavazáson.

Ennek okairól részletesen itt írtunk.