Az Egyesült Államok elkezdte kitoloncolni Mexikóba a migránsokat

hondurasi migránsok, Guatemala
16 October 2018, Guatemala, Chiquimula: Migrants from Honduras sit on a car. A group of about 1600 Hondurans had left last Saturday 13.10.2018 for the USA. On 16.10.2018 they crossed the border to Guatemala. In search of a better life, the people had fled from their homeland of Honduras, which was marked by violence and poverty. Photo: Morena Perez Joachin/dpa
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok elkezdték a szomszédos Mexikóba kitoloncolni azokat a közép-amerikai migránsokat, akik menedékkérelmük elbírálására várnak – közölte a mexikói bevándorlási hatóság egyik szóvivője. A menekültstátus elnyerésére ezen migránsok túlnyomó többségének esélye sincs, mivel nem politikai okok miatt hagyták el hazájukat, hanem gazdasági megfontolásból akarnak az Egyesült Államokban élni.
Vágólapra másolva!

Elsőként egy hondurasi férfit szállítottak át Tijuana határvárosba, ott kell kivárnia, amíg egy amerikai bíróság döntést hoz az ügyében.

Az Egyesült Államok felé tartó hondurasi migránsok Forrás: AFP/Morena Perez Joachin

Az amerikai belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint december végén állapodtak meg Mexikóval arról, hogy a szomszédos országba küldik vissza az Egyesült Államokba illegálisan belépő külföldieket, hogy ott várják ki kérelmük elbírálását.

A mexikóvárosi kormány szerint viszont Washington egyoldalú döntéséről van szó. Mexikó ugyanis eddig vonakodott attól, hogy nem mexikói állampolgárságú migránsokat fogadjon vissza északi szomszédja területéről. A mexikói-amerikai határhoz érkező bevándorlók többsége valamelyik közép-amerikai országból származik. Eddig a határ amerikai oldalán adhatták be menedékkérelmüket.

A menekültstátus megkapására ezen

migránsok túlnyomó többségének egyébként esélye sincs,

mivel nem politikai okok miatt hagyták el hazájukat, hanem gazdasági megfontolásból akarnak az Egyesült Államokban élni.