Tovább emelkedett a cunami halálos áldozatainak száma

cunami, Indonézia
Debris from damaged buildings is seen on a street on Carita beach on December 23, 2018, after the area was hit by a tsunami on December 22 that was triggered by an eruption of the Anak Krakatoa volcano. - A tsunami triggered by a volcanic eruption killed 43 people and injured hundreds more as it slammed without warning into tourist beaches and coastal areas around Indonesia's Sunda Strait on the night of December 22, sending panicked holiday makers and residents fleeing. (Photo by Ronald / AFP)
Vágólapra másolva!
Kétszáznyolcvanegyre emelkedett hétfőn az indonéziai szökőár halálos áldozatainak száma, a sérültek száma meghaladja az ezret, és legalább ötvenhét embert tartanak nyilván eltűntként – közölte Sutopo Purwo Nugroho, a szigetország katasztrófavédelmének szóvivője hétfőn.
Vágólapra másolva!

Nugroho egyúttal figyelmeztetett:

az áldozatok száma várhatóan tovább fog nőni.

A cunami szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Romok a Carita parton Forrás: AFP/Ronald

Nugroho korábban azt közölte, hogy a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott – jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

Szakértők közölték: vélhetően azért nem adtak ki cunamiriasztást a hatóságok, mivel

nem földmozgás váltotta ki a szökőárt, hanem vulkánkitörés,

aminek az ereje elnyomhatta a földcsuszamlás „zaját”.

A természeti katasztrófa nyomán az ENSZ humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel az indonéziai kormánynak. „Különleges katasztrófaelhárító csapataink vannak a helyszínen, amelyek évek óta együttműködnek Indonéziával azért, hogy készen álljon az ilyen katasztrófákra” – mondta Genfben Herve Verhoosel, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője.