Magyarország először akkreditált nagykövetet Libériába

FINDLEY, Gbehzohngar; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. december 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Gbehzohngar Findley libériai külügyminiszter kezet fog, miután aláírták a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Libériai Köztársaság Külügyminisztériuma közötti rendszeres konzultációs mechanizmus létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 17-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Először akkreditál Magyarország nagykövetet Libériába: a ghánai magyar nagykövet nemrég adta át megbízólevelét George Weah libériai elnöknek - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Gbehzohngar Milton Findley libériai külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az egyeztetés után hangsúlyozta, a történelemben eddig soha nem került sor magyar-libériai külügyminiszteri találkozóra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gbehzohngar Findley libériai külügyminiszter kezet fog, miután aláírták a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Libériai Köztársaság Külügyminisztériuma közötti rendszeres konzultációs mechanizmus létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 17-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

A magyar diplomácia vezetője közölte:

A két politikus szándéknyilatkozatot írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a libériai külügyminisztérium közötti rendszeres konzultációs mechanizmus létrehozásáról.

Magyarország jó néhány éve hirdette meg a déli nyitás stratégiáját, amelynek középpontjában az egyre dinamikusabban fejlődő afrikai kontinens áll

- idézte fel Szijjártó Péter, hozzátéve: a kérdés az Európai Uniót (EU) is foglalkoztatja.

Kijelentette, hogy

Európa biztonsága ma Afrikában kezdődik,

ezért fontos, hogy az európai országok olyan programokat hajtsanak végre Afrikában, amelyek képesek elérni, hogy az ottani államok ne feltétlenül váljanak a migráció kibocsátóivá.

Emiatt a déli nyitás stratégiájának keretében a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak majd a politikai, gazdasági, biztonsági együttműködésre az afrikai országokkal - közölte a miniszter.

Szijjártó azt mondta, támogatják, hogy

A jelenlegi ciklusban 279 millió eurót kap a nyugat-afrikai ország - jegyezte meg.

A lehetséges együttműködési területek között említette Libéria biztonságának fejlesztését: a határvédelmet, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet.

Libéria energiaellátásának modernizálásában is előkészítés alatt áll néhány projekt: magyar termékek tudnának hozzájárulni a libériai energiaellátás biztonságához - emelte ki Szijjártó Péter.

Kitérve a mezőgazdaságra elmondta, hogy

- közölte.

Elmondta azt is, hogy jövő szeptembertől magyar egyetemeken tanulhat ösztöndíjjal tíz libériai hallgató.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az ENSZ keretein belül szorosabbra fűzik a fellépést a fegyvercsempészet ellen.

Gbehzohngar Milton Findley hangsúlyozta: azért vannak itt, hogy erősítsék a kétoldalú kapcsolatokat.

Partnerséget szeretnének, befektetési lehetőségeket nyújtanának magyar cégeknek.

Köszönettel veszik Magyarország segítségét azon vállalatoknak, amelyek Libériában ruháznak be erdészeti, halászati, mezőgazdasági, bányászati, turisztikai, tudományos területen - nyomatékosította, hozzáfűzve: a kulturális együttműködés szintén kívánatos lenne.

- fogalmazott Gbehzohngar Milton Findley.