Szabadlábra helyezték Kanadában a Huawei pénzügyi igazgatóját

Moszkva, 2018. december 6. 2014. október 2-án készült kép Meng Van-csóuról, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójáról a Russia Calling elnevezésű befektetői fórumon, Moszkvában. Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csóut 2018. december 1-jén. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Vágólapra másolva!
A BBC szerint óvadék ellenében szabadlábra helyezte a kanadai bíróság Meng Van-csoút, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, akit csalással vádolnak az Amerikai Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Három napon át tartó bírósági meghallgatás után a kanadai bíróság úgy döntött, 10 millió kanadai dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezik Meng Van-csoút, a Huawei 46 éves globális pénzügyi igazgatóját. Bár az ügyész szerint fennáll a szökés veszélye, mivel a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, ügyvédei garanciát vállaltak arra, hogy ez nem fog megtörténni.

Meng Van-csou Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Meng Van-csoút december elsején tartóztatták le Kanadában. Az amerikai hatóságok szerint a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt szankciókat. A vádirat szerint a Huawei elkendőzte kapcsolatait a szóban forgó vállalattal.

Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli, ahol pénzügyi intézmények megkárosítására irányuló összeesküvés miatt emelhetnek ellene vádat.

Akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Kína pedig ugyanakkor súlyos következményeket emlegetett, ha nem engedik szabadon a letartóztatott igazgatót.

Meng Van-csou tagadja a vádakat.