A migránskaraván 800 tagját vették őrizetbe Mexikóban

migráció, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, határ
Central American migrants are arrested by US Border Patrol agents after jumping over the metal barrier separating Playas de Tijuana in Mexico from the United States, on December 2, 2018, as seen from Playas de Tijuana. - Thousands of Central American migrants, mostly Hondurans, have trekked for over a month in the hopes of reaching the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
A közép-amerikai migránskaraván mintegy 800 tagját vették őrizetbe annak gyanújával, hogy megpróbálták illegálisan átlépni a mexikói-amerikai határt – adta hírül kedden a Milenio című mexikói napilap Tonatiuh Guillénre, a Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) igazgatójára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az INM igazgatója a Grupo Fórmula nevű mexikói rádióadónak adott interjúban elmondta, hogy körülbelül 2500 migráns tartózkodik jelenleg a Tijuanában található, El Barretal nevű szállóban abból a több mint hatezerből, akiket a Benito Juárez nevű helyi sportlétesítményben helyeztek el korábban. Guillén elmondása szerint

a közép-amerikai migránsok közül sokan időközben "szétszéledtek".

Ez egybecseng a tijuanai hatóságok hétfői közlésével, amely szerint a migránskaraván 3000 tagjának holléte ismeretlen. Marco Antonio Sotomayor tijuanai közbiztonsági titkár elismerte, hogy a november 11. óta Tijuanába érkezett migránsok "jelentős számú" tagja egyszerűen "nem érhető el".

Forrás: AFP/Pedro Pardo

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó múlt szombaton beiktatott elnöke ugyanakkor egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a migránsok helyzete szóba került a kabinet biztonsági tanácsával közös találkozóján, és biztosított afelől, hogy a helyzet "normalizálódik".

Október 19. óta mintegy 9000 közép-amerikai – többségében hondurasi – migráns érkezett Mexikóba különböző "karavánokban", akik közül több mint hétezren jutottak el az amerikai-mexikói közös határnál fekvő Tijuanába vagy Mexicaliba.