A migránskaraván 800 tagját vették őrizetbe Mexikóban

2018.12.04. 19:38

A közép-amerikai migránskaraván mintegy 800 tagját vették őrizetbe annak gyanújával, hogy megpróbálták illegálisan átlépni a mexikói-amerikai határt – adta hírül kedden a Milenio című mexikói napilap Tonatiuh Guillénre, a Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) igazgatójára hivatkozva.

Az INM igazgatója a Grupo Fórmula nevű mexikói rádióadónak adott interjúban elmondta, hogy körülbelül 2500 migráns tartózkodik jelenleg a Tijuanában található, El Barretal nevű szállóban abból a több mint hatezerből, akiket a Benito Juárez nevű helyi sportlétesítményben helyeztek el korábban. Guillén elmondása szerint a közép-amerikai migránsok közül sokan időközben "szétszéledtek".

Ez egybecseng a tijuanai hatóságok hétfői közlésével, amely szerint a migránskaraván 3000 tagjának holléte ismeretlen. Marco Antonio Sotomayor tijuanai közbiztonsági titkár elismerte, hogy a november 11. óta Tijuanába érkezett migránsok "jelentős számú" tagja egyszerűen "nem érhető el".

Forrás: AFP/Pedro Pardo

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó múlt szombaton beiktatott elnöke ugyanakkor egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a migránsok helyzete szóba került a kabinet biztonsági tanácsával közös találkozóján, és biztosított afelől, hogy a helyzet "normalizálódik".

Október 19. óta mintegy 9000 közép-amerikai – többségében hondurasi – migráns érkezett Mexikóba különböző "karavánokban", akik közül több mint hétezren jutottak el az amerikai-mexikói közös határnál fekvő Tijuanába vagy Mexicaliba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK