Macron folytatja a megszorításokat: az üzemanyag után az áram ára jön

Franciaország, tüntetés, Yellow West Movement, Le Boulou, 2018.11.17.
Demonstrators wearing Yellow Vests (Gilets jaunes) hold banner as they block the traffic during a protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 in Le Boulou near the border with Spain. - Thousands of drivers blocked roads across France on November 17 in a "yellow vest" movement against high fuel prices which has mushroomed into a widespread protest against stagnant spending power under French President. (Photo by RAYMOND ROIG / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy kiszivárgott tanulmányra hivatkozva az egyik francia hírtévé, a BFMTV arról számolt be, hogy Franciaországban a benzináremelés után a macroni rezsim az elektromos áram díját is jelentősen megemelheti.
Vágólapra másolva!

Amíg Magyarországon a rezsicsökkentés hatására folyamatosan csökken az elektromos áram ára, addig Franciaországban 2019. február elsejével jelentősen,

akár 3-4 százalékkal is megnövekedhet az elektromos áram díja.

A francia kormány hamarosan kézhez kapja az Energia Szabályozási Bizottság (Commission de régulation de l'énergie (CRE) javaslatát, amely a lakossági felhasználókat jelentős mértékben érinteni fogja. Elemzők szerint, ha a macroni rezsim egy hónappal az üzemanyagárak emelése után az áram díját is megemeli, az soha nem látott lázadáshoz vezethet Franciaországban.

Forrás: AFP/Raymond Roig

Már most is tartanak a sárgamellényesek tüntetései a benzináremelés és a dilettáns gazdaságpolitika miatt, és súlyos kormányválság is kialakult. Ez a hír csak olaj lesz a tűzre az elégedetlen francia lakosság körében,

akiknek 75 százaléka támogatja a sárgamellényes mozgalmat.

Franciaországban egyébként nem is olyan régen, májusban emelték az elektromos áram árát, akkor 0,7 százalékkal. A francia kormány egyszer már elutasította az Energia Szabályozási Bizottság javaslatát, még 2014-ben a katasztrofális Hollande-féle szocialista időszakban, ám az Államtanács érvénytelenítette a kormány döntését.

Ezért a franciáknak két évre visszamenőleg kellett kifizetniük a megemelt díjakat.

Kevés tehát az esélye annak, hogy a macroni rezsim elutasítja majd az áramemelési javaslatot.