Hadiállapot: Ukrajna nem enged külföldieket a Krímbe

POROSENKO, Petro
Csernyihiv, 2018. november 28. Petro Porosenko ukrán elnök látogatást tesz az észak-ukrajnai Csernyihivben lévő katonai kiképzőközpontban 2018. november 28-án. Porosenko javaslatára két napja vezették be a hadiállapotot tíz megyében 30 napos időtartamra a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt. MTI/EPA/Mikola Lazarenko
Vágólapra másolva!
Ukrajna egyelőre nem indokolta meg, hogy miért tiltotta ki a külföldieket az Oroszország által megszállt Krím félsziget határáról. 
Vágólapra másolva!

Egyelőre csak azok léphetnek át a határon, akik most a Krímben tartózkodnak, és az ukrán törvényeket betartva utaztak be a félszigetre.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtóosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a hadiállapot ideje alatt az Ukrajnába beutazó orosz állampolgárokat szigorúbb vizsgálat alá vetik.

- mondta. Megjegyezte, hogy most is naponta több orosz állampolgár belépését utasítják el Ukrajnába.

Petro Porosenko ukrán elnök látogatása az észak-ukrajnai Csernyihivben lévő katonai kiképzőközpontban Forrás: MTI/EPA/Pool/Ukrán elnöki sajtószolgálat/Mikola Lazarenko

Az orosz állampolgárokat a kiújult orosz-ukrán konfliktus (melyet az ukránok egyértelmű orosz agressziónak, az oroszok ukrán provokációnak neveznek) kezdete óta szigorúbban vizsgálják, és ez a hadiállapot ideje alatt még tovább fokozódhat.

A hadiállapot - amely Ukrajnában a rendkívüli állapot egy formája - az ország tíz megyéjére terjed ki, köztük a Krímmel szomszédos Herszonra is. Szerdán lépett életbe, és az elfogadott törvény szerint december 26-ig tart.