A mostani a világ második legnagyobb ebolajárványa

Vágólapra másolva!
A kinshasai egészségügyi minisztérium szerint a világ történelmének második legnagyobb ebolajárványa sújtja jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felét.
Vágólapra másolva!

A Kongói DK egészségügyi minisztériuma szerint az eddig észlelt 426 megerősített, illetve feltételezett megbetegedéssel a mostani a második legsúlyosabb ebolajárvány a kontinensen.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte, és mintegy 28 ezren betegedtek meg 2013-16-ban Nyugat-Afrikában. Az Ugandát 2000-ben sújtó járvány alatt 425-en fertőződtek meg.

A mostani az ország történetének tizedik ebolajárványa,

amelyet augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományokban. Egyben a legsúlyosabb ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaság történetében az esetek számát tekintve.

A betegségben eddig valószínűleg 245-en haltak meg.

Közülük 193 embernél erősítették meg ezt a laboratóriumi eredmények.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

„Ez a tragikus mérföldkő világosan mutatja a járvány súlyosságát és összetettségét" - közölte Michelle Gayer, a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) egészségügyi vészhelyzetekért felelős igazgatója.

Azt is mondta, a konfliktus dinamikája azt mutatja, hogy nagyon valószínű egy elhúzódó járvány, amelynek vége még beláthatatlan messzeségben van.