Az olasz parlament nagy többséggel fogadta el a migrációs-biztonsági törvénycsomagot

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Vágólapra másolva!
Az olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter, Matteo Salvini újabb intézkedésekkel próbálja visszaszorítani a bevándorlók által elkövetett bűncseleményeket. Az olasz parlament nagy többséggel fogadta el a már életbe is lépett Salvini-csomagot. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Olaszország visszatért a realitásokhoz és a józan észhez. 
Vágólapra másolva!

Horváth József az M1 aktuális csatorna reggeli műsorának volt a vendége, ahol arról beszélt, hogy a Matteo Salvini kezdeményezésére elfogadott migrációs-biztonsági törvénycsomaggal Olaszország visszatért a realitásokhoz és a józan észhez.

Elmondta, hogy hasonló szabályok például Ausztráliában már kiválóan működnek, és Európát is csak így lehet megvédeni, majd sorolta, hogy milyen következményekkel kell számolnia annak, aki nem képes tiszteletben tartani a fogadó ország törvényeit. A csomag lehetővé teszi többek között, hogy

  • számos bűncselekmény esetén félbeszakítsák az elkövető menekültügyi eljárását és kiutasítsák az országból
  • a terrorcselekményt elkövető megfosztható a korábban elnyert állampolgárságától és kiutasítható az országból
  • a rendelkezés lehetővé teszi az illegális terület- és épületfoglalás elleni határozott fellépést is.
Matteo Salvini Orbán Viktorral augusztusi találkozásuk alkalmával. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olasz parlament által a napokban nagy többséggel elfogadott és életbe léptetett Salvini-csomag többek között

szigorította a humanitárius okokból adható menekültstátusz és az olasz állampolgárság megszerzésének feltételeit,

szigorúbb fellépést tesz lehetővé számos bűncselekmény esetén a bevándorlókkal szemben.

A szigorítás teljes mértékben indokolt volt a dél-európai országban, ugyanis naponta hallani híreket, ahogy migráns bandák terrorizálják a lakosságot, prostitúcióval foglalkoznak, drogot árulnak vagy közreműködnek az embercsempészetben. Emellett erőszeretettel erőszakolnak meg nőket, nemrégen például egy 68 éves nőt támadott meg egy 20 éves szomáliai migráns.