Nem sikerült átjutniuk a határon, ezért több mint száz migráns haza indult Mexikóból

2018.11.28. 19:49

Több tucat közép-amerikai migránst szerdán önkéntes alapon visszatért hazájába, miután hozzávetőleg két hete sikertelenül próbáltak átjutni az amerikai-mexikói határon.

Az emberek 105 fős csoportját a mexikói szövetségi rendőrség egyik repülőgépével szállították haza - közölte a mexikói bevándorlási hatóság a Twitteren.

A hatóság ugyanakkor nem pontosította, mely országokba vitték vissza a menedékkérőket, akik már mintegy két hete várakoztak az Egyesült Államok határán.

A Tijuana mexikói határvárosban veszteglő úgynevezett migránskaraván jelentős részben hondurasi menedékkérőkből áll.

Trump a határ lezárásával fenyeget

Donald Trump amerikai elnök hétfőn felszólította Mexikót, hogy

bármilyen áron küldje vissza származási országukba a migránsokat, akik megpróbálnak az Egyesült Államok területére belépni, és a határ tartós lezárásával fenyegetett.

Időközben egyre rosszabbra fordulnak a körülmények a menekültszállásként szolgáló Benito Juarez sportlétesítményben, ahol jelenleg 5800 embert szállásoltak el a szabad ég alatt. Nincs elegendő mellékhelyiség, illetve mosdási lehetőség sem. Ugyanakkor folyamatosan további migránsok érkeznek Tijuanába.

Hónapokig elhúzódhat a várakozás

A mexikói hatóságok adatai szerint jelenleg körülbelül 7400 közép-amerikai migráns várakozik arra Tijuanán kívül a szintén határ menti Mexicali városban, hogy beléphessen az Egyesült Államok területére.

A bevándorlók azt állítják, hogy az erőszak és szegénység elől menekültek el.A migránsok kedden azzal a kéréssel fordultak az amerikai hatóságokhoz, hogy naponta több menedékkérelmet fogadjanak és dolgozzanak fel. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint naponta 30-70 kérelmet bírálnak el, hozzávetőleg kétezer beadványt még nem dolgoztak fel, ami azt jelenti, hogy hónapokig elhúzódhat a várakozási idő.