Az RMDSZ szerint rendezni kell a magyarság helyzetét Romániában

Románia, Erdély magyarlakta részei
Vágólapra másolva!
Párbeszédre, közös jövőképre, a többség és a kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában - hangoztatta az RMDSZ nevében felszólaló Novák Csaba, Maros megyei szenátor a román parlament ünnepi ülésén, amelyet a „Nagy Egyesülés" centenáriuma - Erdély és a Román Királyság „egyesülését" kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulója - emlékére tartottak Bukarestben.
Vágólapra másolva!

Novák Csaba kijelentette:

Azon települések Romániában, ahol a magyarok aránya eléri vagy meghaladja a 20%-ot. Forrás: Wikimedia Commons

Véleménye alapján ezért a romániai magyarok nem szemlélhetik ugyanúgy a centenáriumot, mint a román többség, hiszen

amit a románok a nemzeti törekvések beteljesüléseként élnek meg, arra a magyarok veszteségként emlékeznek.

„Románia egy új jövőképet kell megfogalmazzon, és ennek része kell legyen a többség és a kisebbségek viszonyának mindenki számára elfogadható módon történő rendezése is" - mutatott rá az RMDSZ politikusa.

A román parlament centenáriumi díszülése egyébként - ezúttal nem a magyar kérdés, hanem a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldali elnök, illetve ellenzék egymásnak címzett csípős megjegyzései miatt - meglehetősen feszült légkörben zajlott le.

Klaus Iohannis államfő ünnepi beszédében azzal vádolta a kormánytöbbséget, hogy eltávolodik a száz éve Gyulafehérváron kijelölt európai szellemiségtől,

Azzal mindkét oldal egyetértett, hogy a nemzeti ügyekben olyan összefogásra lenne szükség, mint száz évvel ezelőtt, de a megosztottság okát mindkét fél a másik táborban kereste.

Románia december elsején ünnepli Nagy-Románia létrejöttének századik évfordulóját.

A centenáriumi ünnepségek csütörtökön Gyulafehérváron, a román kormány ünnepi ülésével folytatódnak, szombaton pedig a bukaresti diadalívnél nagyszabású katonai parádéval köszöntik az ország nemzeti ünnepét.