Ausztria hallani sem akar az egységes európai haderőről

KURZ, Sebastian
Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Mario Kunasek védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a kancellária bécsi épületében 2018. november 9-én, ahol bejelentették, hogy húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától.
Vágólapra másolva!
Kizárta az osztrák védelmi miniszter, hogy Ausztria részt vegyen a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében.
Vágólapra másolva!

Semleges országként szóba sem jöhet egy közös haderőben való részvétel.

- mondta Mario Kunasek romániai látogatásán az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter egy korábbi felvételen Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Hozzátette: az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni.

Közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre persze szükség van, de közös haderőre nem

- szögezte le Kunasek.

Az osztrák miniszter aggasztónak nevezte az Ukrajna és Oroszország között a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán kialakult konfrontációt. Európa nem afféle „szentek szigete", olyan konfliktusokkal kell szembenéznie, amelyek a közvetlen közelében zajlanak - jegyezte meg.

Kunasek visszafogottan nyilatkozott annak lehetőségéről, hogy Ausztria részt venne-e egy esetleges ukrajnai misszióban.

Azt mondta, hogy

Az államok népességéhez viszonyítva ezzel Ausztria a harmadik helyen áll az EU-ban - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is elsősorban a Nyugat-Balkánra és a Közel-Keletre akarnak összpontosítani.