Demonstráció miatt szünetel a határforgalom a záhonyi határállomáson

Csap, 2018. november 26. Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án. Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat Ukrajnában használják. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Több száz kárpátaljai autós zárta le a régióban a legforgalmasabbnak számító Csap-Záhony közúti határátkelő ukrán oldalát mindkét irányban, tiltakozásul a külföldön regisztrált gépkocsik ukrajnai belépését és belföldi használatát szigorúan korlátozó, egy nappal korábban hatályba lépett ukrán vámtörvény ellen. Az ukrán oldalon zajló közúti demonstráció miatt szünetel a határforgalom a záhony-csapi magyar-ukrán határátkelőhelyen - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A tüntetők külföldi rendszámú autóikkal, amelyeknek fel vannak nyitva a motorháztetői, elállták mindkét irányban az utat a határátkelőhely előtt.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án Forrás: MTI/Nemes János

Az úttesten csoportokba verődve álló tiltakozók csak

a személyszállító buszokat, a gyermekutassal érkező autókat és a megváltott vonat- vagy repülőjegyet felmutató utasokat engedik át.

A tájékoztatás szerint az ukrán határőrizet nem tudja beléptetni Ukrajnába Csapnál az utasokat, emiatt a magyar oldalon szünetel a kiléptetés.

A rendőrség arra kéri az utazókat, hogy

A Határinfó oldalán olvasható információk szerint a záhonyi lezárás miatt - a tiszabecsi átkelőhely kivételével - a többi magyar-ukrán átkelőhelyen

egy-két órára növekedett a várakozási idő a Magyarországra belépő forgalomban.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án Forrás: MTI/Nemes János

Ahogy az Origo arról már beszámolt, Kárpátalján vasárnap este kezdődtek a tüntetések, amelyeket az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen szervezett több száz autótulajdonos.

Kijev döntése a kárpátaljai magyarok helyzetét is megnehezítette.

A demonstrálók vasárnap nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán-lengyel határon, valamint egynek-egynek az ukrán-szlovák és az ukrán-román határon Kárpátalján.

Hétfő reggelre

A tiltakozás nyomán délelőtt a tüntetők képviselőit Ungváron fogadta Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója és más vezetői.

A megbeszélésen jelen voltak az ukrán vámszervek, határőrség, rendőrség kárpátaljai kirendeltségének a vezetői.

A kormányzó azt ígérte, hogy az ukrán parlamenthez fordul a tiltakozók törvénymódosítást szorgalmazó követeléseivel.