Traian Basescu a román-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakítását követeli

BASESCU, Traian ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél felvonulás Közéleti személyiség foglalkozása politikus résztvevő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM zászló
Chisinau, 2018. március 25. Traian Basescu volt román államfő beszédet mond a Moldova és Románia átmeneti egyesítésének centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen a moldáv fővárosban, Chisinauban 2018. március 25-én. A moldáv parlament 1918. április 9-én szavazta meg az akkori Besszarábia egyesülését a Román Királysággal. Moldova a második világháború idején vált ki Romániából. (MTI/EPA/Dumitru Doru)
Vágólapra másolva!
Romániának meg kell szakítania diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, ha a magyar nemzetpolitikai államtitkár csíkszeredai kijelentése, miszerint „a magyar kormány nem mond le erről a földről", Budapest hivatalos álláspontját tükrözik - követelte az erősen nacionalista Traian Basescu volt román államfő egy televíziós műsorban a szövegkörnyezetéből kiragadott kijelentés szándékos félreértelmezése kapcsán. 
Vágólapra másolva!

A jelenleg ellenzékben politizáló Basescunak a Romania TV hírtelevízióban megfogalmazott véleményét a Maszol.ro magyar, illetve az Adevarul.ro román hírportál idézte.

Traian Basescu Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

A volt államfő Potápi Árpád János Csíkszeredában múlt pénteken elhangzott beszédére reagált. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban, a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján kijelentette:

A Székely Hadosztály volt a neve annak a katonai egységnek, amelyet 1918. december 1. után, az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsváron, Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből (38. magyar hadosztály székely katonáiból), amelyhez csatlakoztak a Kratochvil Károly parancsnoksága alatt Erdélyben szerveződött alakulatok. A Székely Hadosztály helyzetét nehezítette az, hogy a Magyar Tanácsköztársaság alakulatai ellenségként tekintettek rá, sőt, számos csetepaté is volt a két fegyveres erő között. A két tűz közé került székely harcosok egy része 1919. április 26-án Demecserben letette a fegyvert a román hadsereg előtt. A román megszállók a tiszteket és több katonát egy ideig Brassóba internálták, majd hazaengedték őket. A többség tovább harcolt, egyesek a Tanácsköztársaság hadseregében, felszabadítva a Felvidéket Eperjesig, mások a nyugaton harcoltak és az osztrák csapatok ellen védték Magyarországot.

„Ha ez a magyar kormány álláspontja, holnap be kell hívni a nagykövetüket, hogy csomagoljon össze, és haza kell küldeni Budapestre. Ha a Románia területeire vonatkozó hivatalos álláspontról van szó, akkor nekünk nem kell többé hivatalos viszonyt ápolnunk Magyarországgal. Ha valami részeges beszélt ott... Ne mondják, hogy a magyarok nem kedvelik a pálinkát!" - ironizált a Romania TV műsorában a volt államfő.

Mind a Maszol, mind az Adevarul írásából kiderült, hogy

Basescu egy szövegkörnyezetéből kiragadott kijelentést kommentált.

Potápi Árpád János ugyanis azt is leszögezte:

„Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a Kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük" - idézte a Maszol és az Adevarul a magyar nemzetpolitikai államtitkár szavait.