Újabb migránsokkal teli hajó érkezett egy szicíliai kikötőbe

politics TOPSHOTS Horizontal
A policeman checks a migrant during a disembarkment from the Italian Coast Guard vessel "Diciotti" at the port of Pozzallo, Sicily on June 19, 2018, following a rescue operation of migrants and refugees at sea. (Photo by Giovanni ISOLINO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint újabb embercsempészek által vezetett hajó érkezett egy szicíliai kisváros, Pozzalo kikötőjébe. Korábban eritreai bevándorlókról volt szó, de mint kiderült, líbiaiak tartózkodtak a fedélzeten. Az olasz kormány szerint a hajó utasainak kimentéséért a máltai parti őrség lett volna illetékes.
Vágólapra másolva!

Mintegy négyszáz illegális bevándorló érkezett egy nap alatt az olasz partokra: nem volt példa ilyenre június óta, amikor az új olasz kormány lezárta a kikötőket az illegális bevándorlókat szállító hajók előtt.

A legnagyobb létszámmal, 264 emberrel érkező hajót egy tunéziai és egy líbiai állampolgár vezette, ellenük valószínűleg embercsempészés miatt emelnek vádat.

Az olasz hatóságok eleinte csak a nőknek és gyermekeknek engedték meg, hogy leszálljanak a fedélzetről. Közöttük több csecsemő is volt. Egy 15 napos kislány a líbiai migránstáborokban született, majd anyjával egyenesen feltették a hajóra.

Később azonban a többiek is elhagyhatták a hajót, amelyet az a veszély fenyegetett, hogy elsüllyed - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyminiszter ismételten azzal vádolta Máltát, hogy a bárkákon érkező migránsokat tovább küldi Olaszország felé.

- panaszolta Salvini, hozzátéve, hogy Málta mindig az olasz partok felé próbálja továbbküldeni a bevándorlókat.

- fogalmazott rendkívül keményen a Liga kormánypárt vezetője, és feltette a kérdést, vajon Máltának is küldözget-e leveleket Brüsszel, amiért nem képes a migrációval kapcsolatos feladatait ellátni, vagy csak az olasz költségvetési tervezet zavarja.

Pozzalo kikötője még 2018 júniusában, az olasz parti őrség munkatársai vizsgálják át a tengerből kimentett migránsokat Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Giuseppe Conte olasz kormányfő visszafogottabban nyilatkozott, szerinte a migráció hosszú távú kihívást jelent, amely stratégiai és rendezett választ igényel. Úgy fogalmazott, hogy

aki képes csökkenteni az Európába érkezők számát, azok a veszélyes tengeri átkelés közben életüket vesztő emberek számát is mérsékli.

A miniszterelnök, hozzátette, hogy az olasz kormány a kezdetektől átfogó európai megoldást keresett a migrációs kérdésre, de nehézségekkel küzd ennek a válasznak a kialakítása.

Az olasz sajtó szerint a 264 főt szállító hajó a líbiai Miszrátából indult el, és pénteken hatvan mérföldre volt Máltától.

Az olasz parti őrségnek a földközi-tengeri mentési műveleteket koordináló központja jelezte a máltai parti őrségnek a helyzetet.

A hajót egyébként az EuNavforMed európai művelet egyik repülőgépe is látta és követte. A máltai parti őrség szombaton megközelítette, de nem érte utol a migránshajót. Málta hivatalos magyarázata szerint műszaki problémák miatt nem kísérték a hajót a szigetre. Nem ez az első alkalom, hogy Málta beavatkozás nélkül átengedi felségvizein a Líbiából induló hajókat, hogy a migránsok Olaszországban kössenek ki.

Gyakori, hogy a máltai hatóságok még üzemanyagot is adnak ezeknek a hajóknak, hogy egészen az olasz partokig tudjanak továbbmenni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a magyar kormányhoz hasonlóan szintén az Európai Unió külső határainak megvédésében érdekelt, amiért rengeteg támadást kap az unió jelenlegi vezetésétől. Korábban a hírhedt Soros-hajónak, az Aquariusnak a lefoglalását is elrendelte az olasz ügyészség, igaz, nem embercsempészet vádjával, holott ez a hajó volt az, amelyik az egyik legnagyobb számú bevándorlótömegeket szállította Dél-Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül. Az utóbbi hónapokban rengeteget romlott az olasz közbiztonság, és különböző maffiaklánok tartják rettegésben az ország egyes részeit, legutóbb például egy nigériai szervezett bűnözői bandát fogott el a rendőrség.

A belügyminiszter igyekezete ellenére nem szűnt meg az Olaszországba irányuló bevándorlás, a mai nap folyamán

egy pakisztáni menedékkérőket szállító bárkához riasztották a dél-olasz Crotone hatóságait.

A hajón utazó 79 embert a kikötővárosba vitték. A crotone-i pályaudvaron pedig időközben elfogtak két feltételezett embercsempészt. A lett állampolgárok átnedvesedett és homokkal bepiszkított öltözetben voltak.