Orosz hajók tüzet nyitottak az ukrán haditengerészet hajóira

Russia Ukraine Ships
5711848 25.11.2018 A cargo ship blocks a passage under the arch of the Crimean bridge over Kerch Strait in Russia, November 25, 2018. On Sunday Russian authorities closed off the Kerch Strait after three Ukrainian naval ships had crossed the Russian border and entered the temporarily closed area of the Russian territorial waters. Andrej Krylov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Egész nap feszült volt a helyzet a Kercsi-szorosnál. Először arról érkeztek hírek, hogy szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap Odessza és Mariupol között. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és a Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért.
Vágólapra másolva!

A krími kikötők igazgatósága szerint Oroszország lezárta az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi-szorost.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A korábbi hírekkel ellentétben a támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) krími határokért felelős részlege azzal vádolta meg Ukrajnát,

hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket, és veszélyes manővereket hajtottak végre.

A Rosszíja 24 orosz hírtelevízió szerint Oroszország egy hatalmas teherhajót irányított a Kercsi-szoroson átívelő híd alá, lezárva ezzel a szoros bejáratát, és megakadályozva, hogy az ukrán haditengerészet három hajója behajózzon az Azovi-tengerre. A hídnál orosz katonai helikopterek köröznek.

Egy teherhajó zárja el a szoros bejáratát Forrás: Sputnik/Andrej Krylov

A legfrissebb hírek szerint

Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál,

az orosz különleges erők három hajót elfoglaltak, és az incidens során két ukrán tengerész megsérült.

Az eddigi információk alapján a két páncélozott tüzérségi kishajót érte találat, a harmadik - egy vontatóhajó - is megállásra kényszerült.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint

Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért.

Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja:

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését, miután Kijev állítása szerint Oroszország tüzet nyitott ukrán hajókra a Kercsi-szorosnál, és három hajót elfoglaltak az orosz különleges egységek.

A NATO és az EU önmérsékletre intette a két országot.

Friss hír, hogy riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.