Mérgesgáz-támadás érte a szíriai Aleppót

conflict Horizontal
A Syrian boy receive treatment at a hospital in the regime controlled Aleppo on November 24, 2018. - Official Syrian media accused the armed opposition of launching an attack with "toxic gas" on the northern city, but a leading rebel alliance has denied any involvement. (Photo by George OURFALIAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Mérgesgáz-támadás érte vasárnapra virradóra az észak-szíriai Aleppót, legalább 107 ember szorul orvosi ellátásra.
Vágólapra másolva!

A SANA állami hírügynökség közlése szerint a vegyi fegyverrel töltött rakétákat ellenzéki fegyveres csoportok lőtték ki a városra, szíriai felkelők ugyanakkor kitalációnak nevezték a gyanúsítást.

Szerintük mindez hazugság, amely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a rezsimnek a szíriai lakosság ellen elkövetett bűntetteit.

Több pácienst is légzési nehézséggel szállítottak be az egészségügyi intézményekbe. A hírügynökség fotókat és videofelvételeket is közzétett a történtekről, ezeken orvosi ellátásra szoruló embereket lehetett látni.

Szíriai fiú kórházban Forrás: AFP/George Ourfalian

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta,

minden célpontot megsemmisítettek, és a bombázásról előre tájékoztatták telefonon Törökországot az erre a célra létrehozott forróvonalon keresztül.

Konasenkov azt is mondta, az orosz felderítés a célpontokat abban a demilitarizált ütközőövezetben fedezte fel, amelynek létrehozásáról Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Törökország szeptember 17-én megállapodott.

A vezérőrnagy korábban arról tájékoztatott, hogy a klórgázzal töltött rakétákat a korábban an-Nuszra Front néven ismert szélsőséges szervezet uralta térségekből lőtték ki, az Idlíb tartományban a feszültség csökkentésére létrehozott zóna területéről.

Igor Konasenkov azt mondta, a rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire,

a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klórgázzal volt töltve.

Egyben bejelentette, hogy Oroszország egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Törökország felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát a feltételezett aleppói gáztámadás miatt: „A damaszkuszi kormány felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket, és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket" - olvasható a tárca közleményében.