Felszentelték Bukarestben a Román Ortodox Egyház még befejezetlen katedrálisát

Vágólapra másolva!
A román centenáriumi ünnepségekre időzítve felszentelték Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb, még befejezetlen ortodox katedrálisát. Miután teljesen elkészül, ez lesz a világ második legnagyobb alapterületű temploma, csak a római Szent Péter-bazilika fogja megelőzni.
Vágólapra másolva!

Az oltárszentelési liturgiát Daniel román ortodox pátriárka mellett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és a Görög Ortodox Egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsek tartotta.

A templom belsejében csak a román közélet vezetőinek és a mintegy kétezer meghívottaknak biztosítottak ülőhelyet,

az ország minden tájáról összesereglett ortodox hívek - akiknek a számát a román hírügynökségek 20-30 ezerre becsülték - a székesegyház előtti téren óriáskivetítőkön követték a szertartást.

A székesegyház előterében már szombaton délután elhelyezték a románság védőszentjeként tisztelt Szent András ereklyéjét, valamint Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját. Ezeket a liturgia után tekinthetik meg a hívők, akik előtt csütörtökig nyitva áll a katedrális ajtaja.

Az oltárszentelést megelőző estén az első liturgiát a román nemzet hősei tiszteletére mutatta be Daniel pátriárka, aki

A szertartás végén Daniel pátriárka megköszönte azokat az adományokat, amelyek lehetővé tették az eddigi munkálatok elvégzését, hangsúlyozva, hogy még további forrásokra lesz szükség a monumentális építmény befejezéséhez.

Elmondta:

de a katedrális - impozáns méretei ellenére - mindig szűkös lesz a hívek számához képest.

Az építkezésre szánt, közvetlenül a parlament mellett lévő, így eléggé értékes területet az ortodoxok ingyen kapták meg a román államtól.

A Nemzet Megváltása-székesegyház alapkövét 2007 helyezték el, 2010 végén kezdődtek el az építési munkálatok.

Mostanra

a 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből maga a katedrális készült el 95 százalékban.

A katedrális makettje. Forrás: http://www.catedralaneamului.ro/

Az egyház adatai szerint az eddig elvégzett munkálatok

110 millió euróba (35 milliárd forint) kerültek,

ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak.

Más adatok alapján többe kerülhetett a katedrális, mert csak

A katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még a tervek sincsenek készen.

A különböző becslések alapján a várhatóan egy év múlva teljesen elkészülő épületkomplexum

összköltsége elérheti a 600-800 millió eurót is.

Miután teljesen elkészül, ez lesz a világ második legnagyobb alapterületű temploma, csak a római Szent Péter-bazilika fogja megelőzni.