Mexikó állítólag beleegyezett Trump menekültügyi tervébe

migration Horizontal
A group of Honduran migrants taking part in a caravan heading to the US walk along the road on their way to Juchitan, near the town of La Blanca in Oaxaca State, Mexico, on October 30, 2018. - The Pentagon is deploying 5,200 active-duty troops to beef up security along the US-Mexico border, officials announced Monday, in a bid to prevent a caravan of Central American migrants from illegally crossing the frontier. (Photo by GUILLERMO ARIAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A The Washington Post című amerikai lap új információkhoz jutott Mexikó terveiről az Egyesült Államok felé tartó migránskaraván ügyében. A leendő mexikói belügyminiszter azonban tagadta, hogy lenne ilyen megállapodás.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post szerint Mexikó hamarosan hivatalba lépő vezetése beleegyezett abba, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya úgy alakítsa át az Egyesült Államok menekültügyi rendszerét, hogy a menedékkérelmet beadóknak Mexikóban kelljen kivárniuk beadványuk elbírálását.

A baloldali Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnök december 1-jén lép hivatalba. Leendő belügyminisztere, Olga Sánchez Cordero a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a "Maradj Mexikóban!" nevű terv csak rövid távú megoldás.

– mondta Sánchez Cordero.

Donald Trump hosszú ideje szeretné megváltoztatni a jelenlegi rendszert, amelyet ő csak az elfogás és elengedés rendszerének nevez, vagyis, hogy a határsértőket elfogják, menedékkérelmet adnak be, és elengedik őket, és az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják.

Hondurasi migránsok Mexikóban Forrás: AFP/Guillermo Arias

A The Washington Post szerint López Obrador leendő külügyminisztere a héten Houstonban találkozott többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és Kirstjen Nielsennel, a washingtoni belbiztonsági minisztérium vezetőjével, és ott öntötték formára a változtatást rendező megállapodást.

Trump megállítaná a karavánt

Olga Sánchez Cordero azonban szombaton már úgy nyilatkozott, hogy semmiféle megállapodás nincs Mexikó hamarosan hivatalba lépő vezetése és az Egyesült Államok kormánya között a menedékkérőkkel kapcsolatosan.

A leendő belügyminiszter közleményben hangsúlyozta: jövendő kormányának nincs olyan terve, hogy Mexikó "harmadik biztonságos országgá" minősüljön.

a jövőben viszont lesz tere a sokkal aktívabb és rugalmasabb együttműködésnek – mondta Cordero

Donald Trump hosszú ideje szeretné megváltoztatni a jelenlegi rendszert, amelyet ő csak az elfogás és elengedés rendszerének nevez, vagyis, hogy a határsértőket elfogják, akik ezután menedékkérelmet adnak be, majd elengedik őket, és az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják.

Trump szeretné feltartóztatni az Egyesült Államok felé igyekvő több ezer fős karavánt.

Kormánya azt is elrendelte, hogy ne adhasson be menedékkérelmet az, aki illegálisan lépi át az ország déli határát, ám ezt a rendelkezést egyelőre felfüggesztette egy amerikai bíróság.