Kiszabadítottak negyven venezuelai szexrabszolgát

Vágólapra másolva!
Több mint negyven venezuelai nőt mentettek ki szexrabszolgaságból Kolumbiában – közölték a kolumbiai hatóságok.
Vágólapra másolva!

A venezuelai nőket, akik a hazájukat sújtó politikai és gazdasági válság elől menekültek Kolumbiába, a két ország határának kolumbiai oldalán fekvő Cúcuta városban édesgette magához az őket szexrabszolgaságba taszító bűnszervezet.

A hatóságok közlése szerint a nőknek pénzt vagy élelmiszert ígértek, majd a fővárosba, Bogotába szállították őket, ahol elvették személyi okmányaikat. Ezután arra kényszerítették őket, hogy áruba bocsájtsák testüket, hogy visszafizessék fogva tartóiknak az úti költséget.

Nestor Martinez kolumbiai főügyész közlése szerint

a venezuelai nőknek összesen napi 15 perc szabadság járt,

keresetükből pedig levontak, ha késve érkeztek vissza „munkavégzésük” helyszínére. A bűnszervezet ráadásul egy állítólagos orvossal terhességmegszakítást végeztetett azokon a nőkön, akik teherbe estek.

Jogvédő szervezetek már korábban is figyelmeztettek, hogy az emberkereskedelem fellendülőben van a venezuelai menekültek számának növekedésével arányosan. A kolumbiai hatóságok szerint

sok venezuelai nő kénytelen testét áruba bocsájtani, hogy gondoskodni tudjon családjáról.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji tájékoztatása szerint 2015 óta már hárommillió venezuelai menekült el hazájából az országot sújtó politikai és gazdasági válság miatt. A kivándorlás fő okai közé tartozik az élelmiszer- és a gyógyszerhiány, a hiperinfláció és az erőszak. Az utóbbi időben erősödött fel a kivándorlási hullám, főként más dél-amerikai országokban keresik boldogulásukat az emigráló venezuelaiak.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező dél-amerikai ország káoszba süllyedése Nicolás Maduro baloldali elnök megválasztását követően kezdődött. Maduro az állami intervenciókkal jelentős gazdasági károkat okozott, politikai ellenfeleit pedig visszaszorította. Az elnök a venezuelai migrációról szóló számadatokat álhírnek minősítette. Szerinte ezek a kimutatások csak arra szolgálnak, hogy okot adjanak a külföldieknek beavatkozni Venezuela belügyeibe.