Merkel migránspolitikájának vége

Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Bár Angela Merkel az utóbbi időben növelte nyilvános szereplései számát, néha úgy tűnik, szabályos turnéra indult, valójában már béna kacsa állapotba került. Folyik az utódlási harc a párton belül, és ha nem Merkel embere, Annegret Kramp-Karrenbauer nyer, akkor elbúcsúzhat a kancellárságtól is. Friedrich Merz, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) legesélyesebb elnökjelöltje a párt szerda este Türingia tartományban rendezett regionális konferenciáján felvetette: meg kell fontolni, hogy fenntartható-e a politikai üldözötteknek járó menedékjog megadására a német alkotmányban vállalt kötelezettség.
Vágólapra másolva!

A leginkább esélyes jelöltek bemutatkozására szervezett konferenciasorozat türingiai állomásán, a Seebach nevű községben tartott fórumon a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának korábbi (2000-2002) vezetője kiemelte, hogy

Németország az egyetlen állam a világon, ahol a menedékjog alkotmányos egyéni alapjog.

Szerinte ez a különlegesség akadálya lehet egy közös európai uniós rendszer kialakításának, mert Németország szélesebb körű lehetőséget biztosít a menedékjog megszerzésére, mint az összes többi tagállam. Mint mondta, meg kell fontolni, hogy fenntartható-e a szabályozás "a jelenlegi formájában, ha valóban akarunk európai bevándorlási és menekültügyi politikát."

Merz szerint nagy és nyilvános vitát kellene folytatni arról, hogy a szabályt nem kellene-e kiegészíteni egy megkötéssel, miszerint

a politikai menedékjog csak bizonyos feltételek mellett adható meg.

Friedrich Merz, az egyik esélyes jelölt a CDU elnöki posztjára Forrás: AFP/Jens Buttner

A német alaptörvényben a 16/a paragrafus kimondja, hogy a politikai üldözöttek menedékjogot élveznek Németországban. Ennek az előírásnak minimális hatása van a menekültügyi rendszer mindennapi működésére, rendszerint a menedékjogi kérelmek 1-1,5 százalékát fogadják el a 16/a paragrafus alapján. A szövetségi belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint az idén a január-októberi időszakban 2403 személy, a kérelmezők 1,3 százaléka kapott politikai menedékjogot.

Azonban Friedrich Merz felvetése így is alig néhány óra alatt élénk nyilvános vitához vezetett.

Így például a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s belügyminisztere, Herbert Reul csütörtök reggel a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva óvott az alaptörvényben rögzített politikai menedékjog megkérdőjelezésétől, kiemelve, hogy a második világháború után megalkotott szabályt jó okból, a politikai üldöztetéssel kapcsolatos német történelemi tapasztalatokból okulva vezették be. A felvetést a szociáldemokraták és a Zöldek is bírálták,

a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) részéről viszont kiemelték, hogy az ötlet tőlük származik, és úgy tűnik, Freidrich Merz olvasta a párt alapprogramját.

A három leginkább esélyes CDU-elnökjelölt - Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter - közös fórumainak sorozata folytatódik.

A párt új vezetőjét a december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszuson választják meg.

Közben kiszivárgott egy német belügyi dokumentum, amely szerint nem lett volna semmilyen jogi akadálya a német határok lezárásának 2015 őszén. Mivel egy-másfél millió illegális migránsról volt szó, Németország akár a schengeni határt is visszaállíthatta volna. Merkel azonban politikai okokból ezt elutasította.

Ezt mégsem tette meg, ennek köszönhetően

másfél millió illegális bevándorló áramlott be Németország területére.

Így viszont sok százezer migránsról a mai napig nem tudja a német kormány, merre járnak. Sőt, a tartományi hatóságoknak sincs információjuk arról, hogy egyáltalán az ország területén vannak-e.

Látható, hogy az egész bevándorlási krízis és annak minden járuléka még a német politikai pártokon belül is vitát gerjeszt, nincs mindenben egységes álláspont. Ugyanakkor érezhető, hogy nincs mindenkinek érdekében, hogy egy második világháború után meghozott jogszabályt felülvizsgáljanak, annak ellenére, hogy valószínűleg a politikai menedékjogot a németek sem arra az esetre találták ki, amikor migránsok ezrei és százezrei akarnak naponta az Európai Unió, illetve Németország területére lépni. Nagyjából két hét múlva választanak új CDU-elnököt Németországban, a választásnak az egyik legnagyobb tétje, hogy a konzervatívabb és visszafogottabb bevándorláspolitikát meghirdető Friedrich Merz vagy Jens Spahn kerül ki győztesnek, vagy a várhatóan a merkeli politikát egy az egyben folytató Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár.

A közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb jelölt Friedrich Merz, így közel a Willkommenskultur teljes bukása.