Negyvenen meghaltak egy öngyilkos merényletben Kabulban

Kabul, robbantás, öngyilkos merénylet
Egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet sebesültjét viszik egy kabuli kórházba 2018. november 20-án. Az afgán egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább negyvenen meghaltak és hatvanan sebesültek meg a támadásban.
Vágólapra másolva!
Az Afganisztán fővárosában vallástudósok konferenciáját tartották, amikor robbantottak. A több tucat halott mellett hatvanan megsebesültek. 
Vágólapra másolva!

Azt egyelőre nem tudni, hogy a feltételezhetően iszlám vallástudósok a szunnita vagy a síita irányzatot követik. A robbanás idején legalább ezer ember volt a teremben.

Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Legutóbb júniusban követtek el robbantásos merényletet vallástudósok gyűlése ellen Kabulban. Akkor heten meghaltak és húszan megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam követte el.

Afganisztánban a tálib mozgalom véres harcot folytat a nemzetközileg támogatott kabuli kormány ellen, azonban a felekezet alapú erőszak a közép-ázsiai országban szintén aktív Iszlám Állam dzsihadista szervezetre vall. A szélsőséges szunnita szervezet eretnekeknek tartják a síitákat, az utóbbi időben több támadást is elkövetett síita civilek ellen, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatja híveit.