A Charlie Hebdo-ügyben lezárult a nyomozás, 2020-ban lesz a per

Párizs, terror, megemlékezés
Párizs, 2016. január 10. A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrrortámadás-sorozat áldozatairól emlékeznek meg a párizsi Köztársaság téren a támadások első évfordulójának alkalmából 2016. január 10-én. A kivetítőn a lap áldozatul esett munkatársainak karikatúrája látható, a szöveg jelentése: "Meghaltak a szabadságért vívott harcban". (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Vágólapra másolva!
Lezárult a nyomozás a 2015. januári 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadások ügyében, amelynek pere 2020-ban kezdődhet a fővárosi esküdtszéken - erősítette meg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege a France Inter közrádió értesülését.
Vágólapra másolva!

2015. január 7-én két migráns hátterű dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol

12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek.

A támadókat két napig üldözte a rendőrség.

Megemlékezés a terrortámadások első évfordulója alkalmából a párizsi Köztársaság téren, 2016. január 10-én. A kivetítőn a lap áldozatul esett munkatársainak karikatúrája látható, a szöveg jelentése: "Meghaltak a szabadságért vívott harcban" Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával,

és kiszabadította a túszokat.

A három napig tartó támadásokban

17-en haltak meg, köztük három rendőr, és 21-en sérültek meg.

A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben összesen 246-an haltak meg.

A hétfőn lezárult nyomozás keretében 15 ember ellen indult eljárás, közülük 11-en vannak előzetes letartóztatásban.

Valamennyi gyanúsított tagadja, hogy tudott a merényletek előkészítéséről.

Három iszlamista, köztük

a feltételezett megrendelő és az egyik dzsihadista felesége ellene pedig elfogató parancs van érvényben.

Az ügyészségnek egy hónap áll rendelkezésre, hogy eldöntse, egyszerre vagy külön-külön állítja az esküdtszék elé a gyanúsítottakat, akiknek többségét logisztikai segítségnyújtással vádolják.

A nyomozás hamar fényt derített arra, hogy

A szálak egy 2005-ben felszámolt kelet-párizsi szélsőséges iszlamista csoporthoz vezettek, amely Irakba toborzott európai harcosokat.

Chérif és Said Kouachi Forrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

A nyomozók azonosították a támadássorozat feltételezett megrendelőit, és már azt is tudják, hogyan szerezték be a támadók a fegyvereket.

A három vizsgálóbíró a közelmúltban megváltoztatta az egyik gyanúsított,

a 33 éves Ali Riza Polat elleni vádakat.

A túszejtő Amédy Coulibaly barátjáról azt gyanítják, hogy központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében, ezért terrorista emberölésben való bűnrészesség gyanújával folyik ellene eljárás.

Amédy Coulibaly Forrás: AFP/-

A feltételezések szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt azon nyomok eltüntetése is, amelyek a támadássorozatot végrehajtó hálózatra utalhattak.