Harcok robbantak ki Afrínban az Ankara támogatta lázadók között

Vágólapra másolva!
Összecsapások robbantak ki az észak-szíriai Afrín városában a törökbarát szíriai lázadók között vasárnap, 25 halálos áldozatot követelve, a harcoknak több tucat sebesültje is van - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
Vágólapra másolva!

Az Aleppó tartományban lévő, többségében kurd lakosságú város térsége idén márciusban került a török hadsereg és szíriai segédcsapatai kezére, miután egy véres offenzívában elűzték Afrínból a kurd erőket.

Kijárási tilalmat rendeltek el

A szombaton kezdődött és vasárnap is folytatódó fegyveres összecsapásokban az Ankara támogatta lázadó csoportok csaknem mindegyikét magába foglaló, úgynevezett Nemzeti Hadsereg áll szemben egyetlen, magát Tazsamo Suhada as-Sarkíja néven emlegető csoporttal, amelyet azzal vádolnak, hogy nem hajtja végre "a török erők döntéseit" és számos visszaélést követ el - magyarázta az OSDH jelentésében Rámi Abder-Rahmán, a nagy-britanniai központú emigráns csoport igazgatója.

Hozzátette, hogy az eddig példátlan harcok az afríni törökbarát csoportok közötti befolyásszerző küzdelmek közé sorolhatók, és a cél a többiekkel szembeszegülő csoport felszámolása. Twitter-fiókjának felületén a Nemzeti Hadsereg kinyilvánította, hogy végezni akar "a törvényen kívüli bandákkal".

A városban jelen lévő török csapatok a harcok miatt felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban - mondta Abder-Rahmán, hozzátéve, hogy "az utcákon török páncélosok járőröznek".

A CNN Türk hírtelevízió beszámolt arról, hogy

a török hadsereg kijárási tilalmat rendelt el Afrínban

a Tazsamo Suhada as-Sarkíja csoport elleni művelet idejére. Ankara azzal vádolja a frakciót, hogy annak tagjai fosztogatják a civileket és lopják a régió erőforrásait.

A török erők szerint a művelet lassan halad, mert a csoport civileket használ élő pajzsként, ennek ellenére sikerült a harcokat Afrín két pontjára leszűkíteni.

A terror légköre

A többiekkel szembeszegülő lázadó csoport, amely mintegy kétszáz, többségében a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományból érkezett harcost számlál, korábban részt vett Afrínnak a kurdoktól való elfoglalásában.

Afrín városa az elmúlt hónapokban fosztogatások, kisajátítások és emberrablások helyszínévé vált, az ENSZ augusztusban elítélte az elhagyott házak szisztematikus lefoglalását, az Amnesty International emberi jogi szervezet pedig arról írt, hogy

A világszervezet szeptemberi szíriai jelentése szerint a többségében kurd város 320 ezres lakosságának fele az év elején elmenekült az érkező török csapatok elől.