Ezért lázadtak fel a franciák Macron ellen

2018.11.17. 15:11

Tízezrek vonultak az utcára Franciaországban, hogy útlezárásokkal tiltakozzanak Emmanuel Macron elnök dilettáns gazdaságpolitikája ellen. A blokád közvetlen előzménye az üzemanyagárak emelése volt, azonban ez csak az elégedetlenséget kirobbantó utolsó lépés volt. A bukott szocialista gazdasági miniszterből lett elnök kapkodó, dilettáns gazdaságpolitikával akar reformokat csinálni. Megszorító döntéseivel gyakorlatilag minden társadalmi rétegnek veszteséget okozott, ezzel olyan csoportokat állított egymás mellé (és szembe a kormánnyal), amelyek eddig soha nem voltak hajlandóak együtt tüntetni. Nem véletlen, hogy a demonstráció az interneten szerveződött, politikusok és szakszervezetek irányítása nélkül.

Macron folyamatosan a reformokról beszél, ezek azonban a valóságban nincsenek. Ötletszerűen, kapkodva elővezetett megszorítások vannak, amelyek hatalmas veszteséget okoznak a franciáknak.

Macron hivatalba lépése óta emelte a villany és a gáz árát, és megnövelte a legegyszerűbb banki költségek díját. Ez utóbbi azért volt húsba vágó, mert a franciák nagyon ritkán használnak készpénzt, szinte mindenhol bankkártyával fizetnek. Ennek a költsége viszont drámaian nőtt.

Január elsejétől megadóztatta a nyugdíjakat, ami egy átlagnyugdíjas számára havonta 150 eurós nyugdíjcsökkentést jelent. Ezzel a francia nyugdíjasok jelentős része elviselhetetlen szegénységbe került. 

A rengeteg adóemelés és drágulás mellett egyetlen adót csökkentett az egykori bankárból lett gazdasági miniszter és elnök: a vagyonadót. Ezzel a leggazdagabbnak segített, a francia társadalom legszélesebb rétegeinek dühét kiváltva, és növelve a vagyoni különbségeket.

Ezért vannak most tízezrek a francia utakon.