Már halottja is van a Franciaországot megbénító gigatüntetéseknek

2018.11.17. 12:00

Több tízezer „sárga mellényes” bénította meg Franciaországot, tiltakozva a bukott szocialista gazdasági miniszterből lett bevándorláspárti elnök, Emmanuel Macron és kormánya dilettáns gazdaságpolitikája ellen. Mintegy ezer helyen ötvenezren tiltakoznak – közölte a francia belügyminisztérium délelőtt. A demonstrálók száma délutánra meghaladta a 120 ezret. Egy tüntető meghalt a francia Alpokban, amikor egy autós megpróbált egy útblokádon áthajtani. A megmozdulásokat közvetlenül az üzemanyag adójának emelése váltotta ki. Franciaországban először szerveztek civilek tömegdemonstrációt, amit az autókban kötelező sárga láthatósági mellényről neveztek el.

Frissítés 15.50 : Délutáni adatok szerint 124 ezren vesznek részt a demonstrációkban, már legalább 50 ember megsérült. 

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a párizsi körgyűrűn forgalomlassító akciókra kérték az autósokat szombat reggel 7 órától az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt.

A belügyminisztérium összesítése szerint délig mintegy 50 ezren tiltakoztak ezer helyszínen. Eddig egyetlen várost vagy gazdasági központot sem zártak le a tüntetők.

Pont-de-Beauvoisin településen egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett, és a tüntetők közé hajtott, amikor azok elkezdték ütögetni a gépkocsiját. Egy ötven év körüli tüntető nő a helyszínen meghalt. Az autót vezető nőt őrizetbe vették.

Sárga mellényesek Sedanban. Mintegy ezer helyen ötvenezren tiltakoztak a civilek által szervezett megmozdulásokon. MTI/EPA/Julien WarnandForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az északi Arrasban is történt hasonló jellegű baleset, de ott az elgázolt tüntető nem halt meg a belügyminisztérium szerint. Eddig 16-an sérültek meg országszerte, Grasse városában egy rendőrt gázoltak el, aki könnyebb sérülést szenvedett. A sofőrt előállították.

A francia kormány nem tudja kontrollálni az eseményeket. Christophe Castaner belügyminiszter szervezettségre szólította fel a tüntetőket. A kormány az elmúlt napokban nagyon óvatosan nyilatkozott, miután kiszámíthatatlan a spontán tiltakozás mérete.

Edouard Philippe miniszterelnök pénteken a közlekedés szabadságáról értekezett, gyakorlatilag megfenyegette a tüntetőket és azt mondta, elfogadhatatlan, hogy lebénítsák az országot.

A kormány ígérete a kompenzálásokról és az üzemanyagáraknak az elmúlt napokban bekövetkezett csökkenése semmilyen hatással nem volt a mozgalomra, és nem tántorította el a szervezőket a szombati akciótól.

A spontán szerveződő és vezetők nélküli mozgalom láthatóan a politikai ellenzéket is meglepetésként érte: az ellenzéki politikusok szolidárisak a tiltakozókkal, de óva intenek a törvénytelen akcióktól.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek csütörtökön és pénteken 1005 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 74 százaléka támogatja a sárga mellényesek mozgalmát,akik a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé váltak néhány nap alatt.