Szijjártó: Migránskártyák helyett meg kell állítani a bevándorlást

SZIJJÁRTÓ Péter; THACI, Hashim
Pristina, 2018. november 15. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Hashim Thaci koszovói elnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Pristinában 2018. november 15-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Bizottság a migrációs folyamatokat támogatja, holott inkább a nyugat-balkáni országoknak kellene segítséget nyújtani abban, hogy meg tudják állítani az illegális bevándorlást - minderről koszovói tárgyalásai után beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Magyarország növeli katonái számát a KFOR-ban, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Pristinában. Magyarországnak emellett szándékában áll a jövőre megnyíló parancsnoki pozícióra magyar jelöltet állítani - mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy a fentieken túl gazdasági és európai integrációs kérdésekről tárgyalt a koszovói fővárosban a kormány több tagjával és az államfővel. A KFOR kötelékében jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál.

Hozzátette, hogy a fentieken túl gazdasági és európai integrációs kérdésekről tárgyalt a koszovói fővárosban a kormány több tagjával és az államfővel. Szijjártó Péter elmondta:

a magyar kormány támogatja Koszovó európai integrációját, valamint a vízumliberalizációs folyamat lezárását,

"tekintettel arra, hogy Koszovó az Európai Unió által feltételként megszabott valamennyi elvárásnak megfelelt".

Kiemelte: a külügyminisztériumból egy főtanácsadót delegáltak a koszovói európai integrációs miniszter mellé, aki segíti a koszovóiak csatlakozási törekvéseit. A miniszter azt is elmondta a koszovói politikusoknak, hogy Magyarország támogatja Koszovó és Szerbia párbeszédét, és reményét fejezte ki, hogy a két ország sikeresen köt olyan megállapodást a jövőben, amely növelni a nyugat-balkáni térség stabilitását.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy csütörtökön aláírták a 62 millió eurós kötött segélyhitelprogram első magyar beruházásáról szóló szerződést, amelynek értelmében

a magyar állami útdíjfizetési szolgáltató vállalat 6 millió eurós beruházás keretében építi ki a koszovói közúti közlekedésbiztonsági rendszert.

Ezenfelül a két fél véglegesen megállapodott a beruházásvédelmi megállapodás szövegében, és azt az Európai Unió számára jóváhagyásra elküldte. Megállapodás született arról is, hogy a jövőben is a magyarországi HungaroControl végzi majd a koszovói magas légtérben a légi irányítást.

Hashim Thaci koszovói elnök fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Pristinában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Bizottság a migrációs folyamatokat támogatja, holott inkább a nyugat-balkáni országoknak kellene segítséget nyújtani abban, hogy meg tudják állítani az illegális bevándorlást - mondta Szijjártó Péter.

"Ahelyett, hogy kaotikus módon mindenfajta anonim migránskártyákat osztogatnak, segíteni kellene a nyugat-balkáni országoknak abban, hogy meg tudják állítani a migrációs hullámokat, és ellen tudjanak állni a migrációs nyomásnak" - fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter a koszovói kormány több tagjával, valamint az államfővel találkozott, majd elmondta, egy olyan kis ország, mint Koszovó, úgy tud segíteni a migráció megállításában, ha stabil marad, és őrzi határait.

Magyarország számára azért fontos Koszovó stabilitása is, hogy a kialakuló új migrációs útvonalak esetében ellen tudjon állni a nyomásnak - közölte a politikus. Európa továbbra is nagy bevándorlási nyomás alatt áll, hiszen a Nyugat-Balkánon újabb migrációs útvonalak jönnek létre - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint mondta: a titkosszolgálatok jelentése szerint körülbelül hetvenezer migráns van jelenleg a nyugat-balkáni útvonalakon, aki el akar jutni Európa belsejébe, és a közel-keleti, valamint az észak-afrikai térségből még többen érkeznek.

Ezért rendkívül fontos, hogy segítséget és támogatást nyújtsunk a nyugat-balkáni országoknak stabilitásuk fenntartásához, hogy meg tudják védeni a határaikat, és meg tudják állítani a migrációs hullámokat

- tette hozzá Szijjártó Péter. A nyugat-balkáni migrációs útvonalat elvileg 2016 márciusában lezárták, de továbbra is ezrével érkeznek illegális bevándorlók a térségbe.