Hivatalos: Csehország sem kér a Soros-paktumból

Római migránstábor, Róma, migráns
ROME, ITALY - MARCH 30: Moroccans live in the makeshift camp for migrants and refugees on March 30, 2018 in Rome, Italy. About two hundred African, Kurdish and Eritrean migrants are stuck in the Baobab migration centre, a makeshift camp near Tiburtina train station without water, electricity and toilets. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan, s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket - így vélekedett a Soros György által tollba mondott migrációs paktumról a cseh kormány, amely Magyarországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan szintén nem szavazza meg a csomagot. 
Vágólapra másolva!

Csehország nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához - döntött Prágában a cseh kormány. A kabinet úgy látja, hogy

a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan,

s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

Csehországban sem kér az illegális migránsokból Forrás: Getty Images/Antonio Masiello

A cseh kormány döntése várható volt. Andrej Babis kormányfő és Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban jelezték: Prágának kifogásai vannak a dokumentum ellen egyebek között azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe.

Mint arról korábban beszámoltunk, lassan a teljes közép-európai régió, továbbá az Egyesült Államok és Ausztrália is nemet mondott a Soros György által tollba mondott, az ENSZ neve alatt futó migrációs paktumra. A dokumentum lényege, hogy az illegális migrációt legálissá tenné, így megnyitnák a határokat több millió migráns előtt. Magyarország már júliusban határozott nemet mondott a paktumra.