Megszavazta az Európai Parlament a Romániát elítélő határozatát

French President Macron At EU Parliament FRANCE DIPLOMACY Strasbourg EU POLITICS PARLIAMENT French President Macron EU Parliament Antonio Tajani
French President Emmanuel Macron delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, April 17, 2018. Macron is expected to outline his vision for the future of Europe to push for deep reforms of the 19-nation eurozone and will launch a drive to seek European citizens' opinions on the European Union's future. (Photo by Elyxandro Cegarra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Súlyos aggodalomra adnak okot a tervezett romániai igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei, amelyek alááshatják a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést az országban - áll az Európai Parlament (EP) most megszavazott állásfoglalásában.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi plenáris ülésén 473:151 arányban elfogadott dokumentumban felszólították a román hatóságokat, hogy biztosítsák a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzését, illetve

lépjenek fel a hivatali korrupció büntethetőségét megszüntető bármilyen intézkedés ellen.

Az Európai Parlament ülése. A kép illusztráció Forrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

A képviselők rámutattak, hogy bizonyos új jogszabályok kedvezőtlenül befolyásolhatnák az igazságszolgáltatás függetlenségét, hatékonyságát és minőségét, ahogyan aggasztóak a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) tervezett - jelentős részben alkotmányellenesnek talált - változtatásai is, amelyek

gyengíthetnék a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

Az állásfoglalásban ezért az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja (GRECO) által kiadott ajánlások maradéktalan végrehajtását sürgették.

A dokumentumban arra is figyelmeztettek, hogy

de problémásak a sajtó korlátozására javasolt egyes új törvények is.

Végezetül elítélték a rendőrség erőszakos, illetve aránytalan fellépését az augusztusi bukaresti tiltakozások során, és átlátható, pártatlan vizsgálatot követeltek az ügyben, valamint

a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzésének megerősítését javasolták.

Az EP emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen évente jelentést a korrupcióellenes fellépésről és a demokrácia, a jogállamiság tiszteletben tartásáról minden tagállam vonatkozásában.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke pár hete kijelentette, hogy a brüsszeli testület egyre növekvő aggodalommal követi a romániai fejleményeket, ugyanis visszalépés figyelhető meg a reformfolyamatban.

Így szavaztak a magyar EP-képviselők

A Transindex.ro információi alapján Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője tartózkodott, míg a szintén RMDSZ-es Winkler Gyula nem volt jelen a szavazáson.

A fideszes EP-képviselők – Tőkés László kivételével – elutasították az állásfoglalást.

Tőkés tartózkodott a szavazástól.

A magyarországi ellenzéki pártokba tartozó képviselők elfogadták a dokumentumot.

A román miniszterelnök reagált a vádakra

Viorica Dancila román kormányfő újságírók azon kérdésére, hogy miként befolyásolhatja a román uniós elnökség kimenetelét az Európai Parlament Romániát elmarasztaló határozata és az Európai Bizottság szintén kritikus hangvételű, legújabb igazságügyi jelentése, Dancila azt mondta:

Viorica Dancila Forrás: AFP/George Calin

A miniszterelnök szerint a román uniós elnökség sikerességét annak alapján kell megítélni, hogyan tudja kezelni azokat a vitás kérdéseket - a brexitet, a brit kilépés utáni Európa megtervezését, az unió több éves költségvetési keretét, a kohéziós politikát, vagy agrártámogatást - amelyek az unió napirendjén szerepelnek.

Egy EP-képviselő a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását kéri Románia ellen

Az uniós szerződésben foglalt legsúlyosabb szankciót kéri Románia ellen Elmar Brok, az Európai Néppárt német képviselője.

A tekintélyes német politikus – akinek fontos szerepe volt Románia uniós csatlakozási tárgyalásaiban – azt kéri, hogy

indítsák el a hetes cikkely szerinti eljárást

- írja a Maszol.ro a Welt am Sonntag információira hivatkozva.

Elmar Brok Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Az EP-ben 1980 óta aktív kereszténydemokrata képviselő a mérvadó német lapban arra kérte a szociáldemokratákat, hogy vegyék komolyan az eljárást elindításának lehetőségét.

– tudatta Brok.